In anul 2002 am fost scolarizata timp de 3 luni de catre firma unde lucrez si in prezent(firma are specific de comert -firma straina- engross).Acum 4 ani colega, sefa biroului de control facturi a plecat in concediu pt.ingrijirea copilului(intre timp a mai dat nastere celui de-al doilea copil) si eu am fost coordonator birou,pe baza unui act aditional la CM.In oct. anul acesta, colega se reintoarce la munca.Intre timp, s-au mai facut si alte angajari,unele chiar fara a avea cursuri de specialitate.Datorita perioadei prin care trece toata tara, angajatorul ne-a comunicat ca trebuie sa urmam un curs de casier(specific ca sunt angajata pe post de functionar economic, lucrez pe calculator, la control facturi) deoarece in luna decembrie cand va fi aglomeratie .....sa putem lucra ca si casiere...Comunicarea s-a facut verbal fara a ni se spune daca vom fi mentinute pe post sau mutate la caserie.Nelamurirea mea este: oare nu trebuia sa se comunice in scris acest lucru? Colega(fosta sefa) dupa 4 ani de absenta mai face oare fata cerintelor actuale?Daca refuz sa urmez cursurile , ce mi se poate intampla?Mentionez ca si eu am nascut un copil dar m-am reintors la munca....
1. angajatorul are obligatia de a va informa in scris, cu 15 inainte, despre orice modificare care va interveni in elementele curpinse in CIM.
2. daca colega vine dupa o perioada de 4 ani in care a crescut copiii, sincer, angajatorul ii poate ioferi un post in conformitate cu pregatirea sa profesionala. nu zice nimeni ca postul trebuie sa fie cel de pe care a plecat. in acelasi timp, angajatoru nu poate inceta, ptr motive de necorespundere profesionala, contractul de munca al salariatei intoarse din concediu pe o perioada de 6 luni. adica, legea ii acorda o perioada de reacomodare cu serviciul.
3. daca angajatorul va trimite la cursuri nu prea puteti refuza. el isi face datoria si va organizeazxa cursuri de perfectionare sau formare profesioanla asa cum scrie la lege. in fond, inca o diploma ptr o noua specializare nu va strica!
trebuie insa sa asteptati ceva in scris de la angajator.
toate sarcinile primite pe sistemul "din gura in gura" nu au nici o valoare.
asteptati si vedeti ce doreste angajatorul
iar noi suntem aici sa aflam de la dvs si sa ne dam cu parerea.
Ms.pt.raspunsuri....am omis sa specific ca, angajatorul doreste sa faca cursul in timpul programului meu de munca ,fara forme legale,fara a atesta aceea perfectionare ,adica un fel de ,,calificare la locul de munca,, pt. a inlocui alte persoane in perioada de aglomeratie ....doreste sa faca din noi,,oameni buni la toate dar cu un singur salariu ,,.....
1. Referitor la revenirea din CIC
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
2. Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
Concediere
cili1959
Buna dimineata . Va rog sa-mi spuneti daca mai este exista undeva stipulata perioada cat angajatorul nu poate concedia salariata care s-a aflat in concediu ... (vezi toată discuția)