avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale iesire abuziva din firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

iesire abuziva din firma

Sunt detinator a 50% din partile sociale ale unui srl. Celelalte 50% sunt detinute de o familie a unor fosti prieteni. Avem impreuna o investitie importanta (peste 1 MIL euro) pe care am facut-o cu fonduri proprii ale asociatilor si cu un imprumut la banca. Cladirea are ipoteza de gradul 1 fata de banca creditoare.
Asociatii mei doresc sa iasa din firma si ma ameninta ca nu accepta nici o oferta cumparare parti sociale de la mine deoarece au un cumparator care le orfera o suma mare si cumpara numai drepturi litigioase. Am cerut drept de preemtiune si am fost refuzata.
Ce inseamna acest lucru? Exista modalitati prin care sa ma faca sa pierd firma sau ei sa vanda abuziv partile sociale pe care le detin fara acordul meu?
In cazul in care ei ar putea solicita desfiintarea firmei fara acordul meu as putea propune tribunalului preluarea partilor lor sociale pentru a mentine firma si a opri desfiintarea firmei?
Cel mai recent răspuns: ContSters98040 , utilizator 13:14, 10 Septembrie 2009
mariaPad a scris:

Exista modalitati prin care sa ma faca sa pierd firma sau ei sa vanda abuziv partile sociale pe care le detin fara acordul meu?


Potrivit art. 202 alin. 2 LSC, cesiunea partilor sociale catre persoane din afara societatii se poate realiza numai daca a fost aprobata de asociatii reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.
Prin urmare, cesiunea partilor sociale catre un tert nu este posibila fara acordul dvs.


mariaPad a scris:
In cazul in care ei ar putea solicita desfiintarea firmei fara acordul meu as putea propune tribunalului preluarea partilor lor sociale pentru a mentine firma si a opri desfiintarea firmei?


Bineinteles. Daca societatea are posibilitatea, dpdv financiar, de a-si realiza obiectul de activitate, dizolvarea pentru neintelegeri grave intre asociati ramane o solutie extrema.




Asociatii pot cesiona partile sociale numai in baza unei hotarari a adunarii generale a asociatilor. Avand in vedere ca este un SRL hotararea adunarii generale se ia cu unanimitate de voturi. Atata timp cat va prezentati in urma convocarii si votati impotriva nu va fi niciodata unanimitate. In concluzie nu pot cesiona fara a avea acordul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum scot un administrator/asociat din firma daca nu vrea horlaci2003 horlaci2003 Firma are 3 asociati, administratorul este unul dintre asociati si in urma neantelegerilor dintre ei cei 2 asociati care nu sunt administratori vor sa-l scoate ... (vezi toată discuția)
Actiune convocare aga utillllizator01 utillllizator01 Buna ziua Am si eu urmatoarea poblema: sunt actionar cu 5% intr-un SRL, iar celalalt actionar detine 95% din capital si este si administratorul ... (vezi toată discuția)
Doresc sa vand jumatate din firma Elart Elart Buna ziua, Sunt asociata in doua firme, cu fostul meu iubit si doresc sa ies din acestea. Este posibil sa vand partile mele unui nou asociat, fara acceptul ... (vezi toată discuția)