avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara
Mama mea a murit acum o luna...fiind proprietara unui apartament..divortata de tatal nostru de peste 20 de ani...suntem 3 frati...2 in Romania si eu in strainatate...pentru noi 3 e clar ca vom pastra acest apartament mereu..eu cedând mutual partea mea fratilor mei celibatari care traiesc acolo.
Intrebarea mea este: suntem obligati sa facem o dezbatere succesorala?pentru a putea continua sa platim facturile mensuale ale apartamentului (intretinere,electricitate,gaz etc),ar trebui sa fie inregistrat unul din fratii mei sau amandoi si cum trebuie procedat?..eu neavând posibilitatea sa vin in tara spontan si pt timp indelungat,,va multumesc pt. raspuns!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 08:56, 1 Februarie 2017
In primul rand, nu exista "cedare mutuala".
Fie renuntati in mod expres la succesiune (si drept consecinta a acestei renuntari, raman ceilalti 2 frati in cote egale de 1/2 fiecare), fie acceptati in mod expres succesiunea si ramaneti si dvs mostenitor alaturi de ei, in cote parti de 1/3.

In al doilea rand, in momentul de fata niciunul dintre dvs nu are un act de proprietate pentru apartamentul respectiv. Faptul ca sunteti copiii mamei, nu va transforma automat in proprietari. Prin urmare, ar trebui dezbatuta succesiunea.
Nu va obliga nimeni sa o faceti. Dar tineti cont ca fratii dvs vor locui intr-un imobil pentru care nu detin acte, iar daca trec mai mult de 2 ani de la data decesului, costurile dezbaterii vor fi mai mari, fiind perceput un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
De asemenea, puteti continua sa achitati facturile la utilitati, insa o faceti pe numele defunctei. Practic platiti in numele unei persoane care nu mai este in viata.
Pentru inregistrarea fratilor dvs, trebuie prezentat un act de proprietate, in speta certificatul de mostenitor.

In al treilea rand, dvs aveti 2 posibilitati:
- daca nu aveti nici un fel de pretentie la succesiune, puteti da o declaratie de renuntare la mostenirea mamei si raman doar ceilalti 2 frati
- daca aveti pretentii la acel apartament, printr-o procura, puteti imputernici unul dintre fratii dvs, sa va reprezinte la dezbaterea succesiunii dupa mama si ramaneti toti 3 mostenitori.
Declaratia de renuntare la succesiune/ Procura se autentifica numai la Ambasada sau Consulat si trebuie trimisa in tara, in original.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere de mostenire gavvaly gavvaly Buna ziua. Am mai multe probleme si nu stiu cum sa le rezolv si anume: - suntem 2 frati, unul e in inchisoare de ceva vreme - parintii au murit de aprox. 5 ... (vezi toată discuția)
Succesiune deduanca deduanca Buna ziua. Tata e mort de 10 ani. Mama si fratele (am doar 1 frate),vor sa mi cedeze apartamentul mie. Fratele meu nu trăiește in Romania. Vine rar pt putin ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa ambii parinti michelle2011 michelle2011 Buna ziua! Parintii mei au decedat, lasand in urma un apartament in care locuiesc eu acum. Fiecare a avut cate o casatorie anterioara, cu cate 2 copii din ... (vezi toată discuția)