avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Masina avariata din cauza caderii de gheata de pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Masina avariata din cauza caderii de gheata de pe cladire

buna ziua , am si eu o intrebare in urma cu 2 zile de pe blocul unde locuiesc a cazut o bucata de gheata pe masina parcata regulamentar in parcarea blocului producand o avarie mare masini parbriz spart + capota indoita . Am vb cu proprietarea imobilului si mi-a sp ca in germania parcarea este pe proprie raspundere si ca nu crede ca asigurarea blocului imi va plati daunele. Eu am facut poze masinii pe care i le-am trimis si proprietarei ca sa le trimita la asigurarea blocului . Intrebarea este daunele trb sa le platesc eu sau asigurarea blocului? Ma poate consilia cineva ce ar trebui sa fac in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 08:18, 20 Februarie 2017
Sa faceti plangere la politie pentru distrugere.
Daca evenimentul s-a produs in Germania urmati legislatia de acolo.
Daca evenimentul s-a produs in Romania proprietarul/proprietarii imobilului sunt obligati sa curete gheata de pe acoperisuri care poate provoca accidente. In cazul blocurilor proprietarii apartamentelor sunt reprezentati de asociatia de proprietari. In acest caz trebuie sa va adresati politiei prin plangere pentru distrugere impotriva asociatiei de proprietari.

Stimate domn,@myxfabi
Ziceti asa:
...a cazut o bucata de gheata pe masina parcata regulamentar in parcarea blocului producand o avarie mare masini parbriz spart + capota indoita...

Masina dvs. parcata regulamentar - era parcata regulamentar - sigur?
Va rog sa va ganditi bine - daca o bucata de gheata cade de pe acoperis, nu poate cade la o distanta mai mare de 1 m de verticala cornisei. Daca gheata a cazut asa cum spuneti, nu pot sa cred ca masina dvs. a fost parcata regulamentar, insa asa ca intre noi, este vreo gandire cand parchezi la baza blocului? Este vreo reglementare in lumea aceasta cu privire la parcarea la o anumita distanta de baza blocului (poate povestea cu drobul de sare a lui Ion Creanga va ajuta).
In acest caz, dvs. ati parcat neregulamentar, dar daca totusi sustineti ca aveti dreptate, dati fuga la asigurari si plangeti-va acolo - desigur cu toate explicatiile de rigoare. Cei de la asigurari trebuie sa va despagubeasca, indiferent cine este vinovatul si lasati in seama lor sa-si deduca paguba.
Cu "toata dragostea", de ce amestecati as. prop. in toata aceasta poveste?
Parcati regulamentar in parcarea special amenajata si nici o bucata de gheata de pe niciun acoperis nu o sa va cada pe masina! Vedeti ca nici prea multe masini nu-i bine sa fie? Unde drac' sa le mai parchezi - le bagi sub bloc... Pai acolo cade gheata, mai "cade" cate un ghiveci cu flori - ca mai bate Domnul "Vantu' "
Inteleg ca sunteti suparat, dar este o vorba - cand si-o face omu' cu mana lui, se cheama lucru manual... Chiar as vrea sa intelegeti ce va spun, nu va suparati !!
Succes!
Din propria experienta va spun urmatoarele: aveti sanse mari de recuperare a daunelor, numai prin judecata, dar trebuie sa aveti dovezi beton si anume: constatare la fata locului facuta de polita locala sau rutiera imediat ce ati observat producerea evenimentului, poze din toate partile si unghiurile, daca e posibil si declaratii ale unui sau mai multi martori, constatarea si evaluarea costului reparatiilor facuta de un sevice auto abilitat, eventual si de un expert in asigurari de daune auto. Este posibil ca asociatia de locatari sau proprietari sa aibe o asigurare de raspundere civila ceeace v-ar usura mult situatia. In orice caz va trebuie rabdare, timp, bani( pe care ii veti recupera candva) si mai ales nervi foarte tari. In cazul meu care s-a judecat cam la 2 ani dupa eveniment, am adus ca proba si buletinul meteo din noaptea producerii evenimentului, scos din arhiva institutului de meteorologie. Este posibila si rezolvarea amiabila daca asociatia recunoaste ca v-a produs daunele pentru ca nu a respectat regulile impuse de primaria care obliga curatarea zapezii si a turturilor depe acoperis!!! NU e o gluma este o lege, daca doriti va pot ajuta.

@pvstefanes,
Nu am nicio indoiala ca cele rlatate de catre dvs. nu ar fi adevarate.
O intrebare: unde ati parcat dvs. autoturismul de vi s-a dat castig de cauza? Ceva amanunte, sa intelegem si noi.
O precizare: consiliile locale emit niste HCL (hot cons. local) nu legi, cu privire al mai multe aspecte, printre care si faza cu zapada si gheata de pe acoperisuri.

Apoi, stiind care sunt posibilitatile unei as. prop. de a indeparta zapada si țurțurii formati, vine proprietarul cu autoturism si parcheaza sub streasina blocului?
Stie cineva care sunt reglementarile privind distanta minima de la verticala blocului la care se parca autoturismul?
Daca stii si ai parcat langa bloc, nici mama asigurarilor nu o sa-i de-a dreptate. Ai riscat si ai pierdut. Sigur ai riscat poate 5-10 ani, nu s-a intamplat nimic, dar, iata acum s-a intamplat necazul. Stiu, nu este placut de nicio culoare sa constati dimineata ca ai masina distrusa de niste zapada sau gheata.

Alte discuții în legătură

Proces pentru caderi de zapade de pe balcon in care este implicata si asociatia de locatari vladulescu21 vladulescu21 Buna seara,am o intrebare la Dvs.Sa va spun despre ce este vorba.In urma cu 3 ani(16.12.2012) de pe balconul meu ,eu sunt la etajul 4 a cazut zapada pe masina ... (vezi toată discuția)
Responsabilitatea cui - zapada cazuta de pe bloc pe o masina nature nature Buna seara, sunt proprietarul unui apartament situat la et.3/3, in seara aceasta am fost anuntat ca o bucata de gheata/zapada ar fi cazut pe masina unui ... (vezi toată discuția)
Caderi de zapada de pe acoperisul blocului emannueltm emannueltm Ce lege sau hotatrare obliga concret asociatiile de locatari sa curete zapada de pe acoperisurile blocurilor? Pe multe forumuri apare ca......\\"conform ... (vezi toată discuția)