avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Responsabilitatea cui - zapada cazuta de pe bloc pe o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Responsabilitatea cui - zapada cazuta de pe bloc pe o masina

Buna seara, sunt proprietarul unui apartament situat la et.3/3, in seara aceasta am fost anuntat ca o bucata de gheata/zapada ar fi cazut pe masina unui vecin, aceasta fiind avariata. Mentionez ca nu e vorba de turturi( pe care ii indepartasem eu deja), ci de o bucata de zapada inghetata care probabil se afla pe acoperisul balconului. Un vecin pretinde ca a vazut ca bucata de gheata s-a desprins de pe balconul meu( de contestat, din moment ce spune ca a auzit o bubuitura si atunci s-a uitat sa vada de unde a cazut gheata - bubuitura a fost deja la impact, deci nu avea cum sa vada locul desprinderii!!!).

Acum pagubitul imi cere daune. Cine e responsabil in acest caz? Mentionez deasemenea ca exista o asociatie de proprietari si o firma angajata de asociatie sa administreze imobilul.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:00, 2 Februarie 2010
Sustinerea vecinului daca nu este netemeinica este rautacioasa si conduce catre calitati si aptitudini speciale ,avand in vedere rapiditatea cu care acesta a desfasurat demersurile in urma carora a coroborat concluziile astfel incat a constat fara sa probeze legal ca respectiva bucata de gheata/zapada a cazut exact din zona dvs de responsabilitate.
Lasati pagubitul sa faca dovada ca gheata/zapada se afla in responsabilitatea dvs si a cazut drept consecinta a neindeplinirii vreunei obligatii din partea dvs .
Este o situatie foarte des intalnita, in care se produc regretabil prejudicii, dar care nu intotdeauna pot fi atribuite unor persoane.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
Dv. ca proprietar intr-o asociatie care are contract cu o firma de administrare (si chiar administrator persoana fizica sa fi fost) nu aveti nicio responsabilitate.

Necazul cade in sarcina asociatiei...dar si aici e "cu cantec". Daca zapada cazuta era de pe o portiune a acoperisului unde nu se putea ajunge usor..... nu vad cum asociatia ar fi pus pe cineva in primejdie sa curete acoperisul de zapada.
Mai curand proprietarul masinii ar fi trebuit sa se uite in sus si sa vada daca e vreun pericol pentru masina lui si ori si-o muta din loc, ori anunta asociatie....

Asa .... stai si-astepti sa-ti cada drobul de sare-n cap si apoi incepi sa urli ca vrei despagubiri de la cine-ti iese-n cale....e infantil!
Apreciez punctul de vedere exprimat de d-na moderator.
Proprietarul automobilului a parcat intr-un loc special amenajat sau a facut-o asa unde a gasit de cuviinta? Poate posesorii de auto nu-mi vor da dreptate, dar este o problema si cu aceste locuri de parcare! Parca sunt prea multe masini/metru patrat in tara aceasta, nu mai incap nici pe strazi, parcheaza lumea pe unde-apuca, ce mai...
Lasati omul in pace, are dreptul sa va reclame, sa ceara despagubiri, sa ceara orice, este democratie, nu? Cand o sa fiti dvs. proprietarul imobilului, veti construi si o parcare ca lumea si nu veti mai fi deranjat de aceste mici probleme, ci de altele, mult mai mari...
in primul rind masinile nu se parcheaza linga bloc, ci la o oarecare distanta, mai ales daca se tine seama ca 0,8m ar trebui sa fie trotuarul din jurul blocului.
in al doilea rind, ca sa poata sustine pretinderea unor daune trebuie sa dovedeasca faptul ca locatia in care a parcat este loc de parcare amenajat si platit. nu l-a obligat nimeni sa-si parcheze masina aiurea.
in al treilea rind, in niciun caz nu va poate cere dvs daune, ci asociatia. s-a dezbatut mult pe acest forum pina unde se intinde proprietatea particulara si de unde incepe proprietatea comuna. concluzia, conform legii, a fost ca exteriorul blocului apartine proprietatii comune .... deci implicit si lui, conform cotei parti pe care o detine (daca sta legal in bloc)
Multumesc pentru raspunsuri, masina era parcata langa trotuar, in fata blocului,unde nu exista o parcare special amenajata si platita. Reclamantul sta si el, la randul sau, in acelasi imobil. Inteleg, din majoritatea mesajelor primite, ca responsabilitatea apartine firmei de administrare ( intr-o societate civilizata probabil ca ei ar fi trebuit sa angajeze alpinisti utilitari care sa indeparteze zapada de pe bloc).

Alte discuții în legătură

Gheata cazuta de pe bloc, masina avariata pe loc de parcare propriu din proximitatea blocului. cum pot recupera costurile reparatiei? andrei0102 andrei0102 Buna ziua, Zilele trecute, in timp ce eram in apartamentul in care locuriesc, de pe acoperisul blocului au cazut bucati de gheata care au spart parbrizul ... (vezi toată discuția)
Masina avariata din cauza caderii de gheata de pe cladire myxfabi myxfabi buna ziua , am si eu o intrebare in urma cu 2 zile de pe blocul unde locuiesc a cazut o bucata de gheata pe masina parcata regulamentar in parcarea blocului ... (vezi toată discuția)
Avarii auto cauzate de cadere de zapada acoperis balcon viomari viomari Buna sera, Am si eu o speta si va rog daca se poate sa-mi spune-ti ce este de facut. Azi m-am trezit ca zapada de pe acoperisul balconului unui vecin de la ... (vezi toată discuția)