avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii plata orelor suplimenatre
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

plata orelor suplimenatre

buna ziua,

la societatea unde lucrez sunt cam 4-5 salariati care in fiecare luna au 32 ore suplimentare si 80 ore de noapte. trebuie sa tin cont de media celor 3 luni sau pot in continuare sa le calculam orele suplimenatre si orele de noapte?
multumesc si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:29, 10 Septembrie 2009
Media celor 3 luni se refera numai la calculul concediului de odihna.
Pt orele suplimentare si cele de noapte se respecta Codul muncii in ceea ce priveste orele libere care trebuie acordate si sporurile pt cei care lucreaza in astfel de conditii.
Orele suplimentare se compenseaza prin ore libere platite sau prin spor de salariu in luna urmatoare (minim 75% din salariul de baza)...pentru salariatii de noapte nu se va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, fiind compensate prin program de lucru redus sau spor de salariu de minim 15% din salariul de baza!
stan petru.. le-ai cam amestecat de data asta :D

Art. 111. - (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână

daca angajtii au 32 de OS pe luna, si maxim 8 ore suplimentare pe saptamana, nu este nici-o problema

daca sunt repartizate altfel in cadrul lunii, atunci trebuie sa se incadreze in media pe 3 luni, dar se pare ca si aici se incdreaza , daca fac mereu 32 de OS pe luna.

OS se platesc cf CCMUN cu spor de 100% (prin CCMUN s-a acirdat mai mult decat spune codu muncii)

cu sporul de 15 % nu stiu la ce te-ai gandit...

Prin media pe 3 luni eu m-am gindit ca se refera nu la numarul de zile, ci la suma pe care trebuie sa o primeasca pt orele suplimentare si cele de noapte.
Multumesc grace_r pt completari si pt precizari. Nu sunt experta in probleme de munca, dar mai invat si eu cite ceva.
Nu prea inteleg la ce anume te-ai gandit cu medie pe 3 luni...

in orice caz, plata orelor suplimentare cu 100% si a sporului de 25% pt orele de noapte se face prin aplicarea acestor procente la salariul de baza si nu are nimic de-a face cu vreo medie pe 3 luni.

daca raspunsul meu te-a ajutat sa gasesti ce cautai, este bine :)

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare si ore noapte m_nitu m_nitu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa intocmesc corect un stat de salarii pentru 3 angajati ai unei benzinarii cu program non stop fiecare avand ture de 24 cu ... (vezi toată discuția)
Ture de noapte la 6 ore bagarica bagarica Buna! Am si eu o intrebare. Lucrez la Mc\'Donalds.. fiind angajata cu 6 ore, lucrez uneori si 10-13 nopti pe luna..Intrebarea mea ar fi cate nopti poate ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)