ThomasT6 a scris:
Asociatul meu detinea 50%, a decedat de cativa ani.
Calitatea de asociati a mostenitorilor nu este afectata de lipsa inscrierii succesiunii in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii. Inscrierea in cele doua registre asigura doar opozabilitatea transmiterii partilor sociale (fata de terti) si nicidecum validitatea acesteia.
Faptul ca nu a fost operata transmisiunea partilor sociale in cele doua registre se datoreaza si culpei dvs.
De altfel, art. 198 din L31/1990 spune:
(1) Societatea trebuie sa tina,
prin grija administratorilor, un registru al asociatilor, in care se vor inscrie, dupa caz, numele si prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul fiecarui asociat, partea acestuia din capitalul social,
transferul partilor sociale sau orice alta modificare privitoare la acestea.
(2) Administratorii raspund personal si solidar pentru orice dauna pricinuita prin nerespectarea prevederilor de la alin. (1).
(3) Registrul poate fi cercetat de asociati si creditori.
Ori, dvs, in toti acesti ani, ati dat dovada de pasivitate ...
ThomasT6 a scris:
Rudele sale care mostenesc partile sociale au cerut doar sa imi vanda partile lor sociale.
E bine ca nu au cerut mai mult. Respectiv dividendele cuvenite pentru anii in care societatea a avut activitate si cand presupun ca exercitiul financiar s-a incheiat cu profit.
Ma rog, aici este o alta discutie ... In fiecare an dvs. ar fi trebuit sa convocati mostenitorii pentru ca AGA sa poata aproba situatia financiara anuala si, eventual, sa stabileasca repartizarea profitului net (art. 195, 198 si 201 LSC). Daca nu ati convocat mostenitorii, oare in ce conditii s-a pronuntat AGA? Daca AGA a stabilit acordarea de dividende, mostenitorii le-au primit sau nu? Daca nu le-au primit, unde s-au dus? Dar, asa cum am spus, asta e o alta discutie ... Am facut doar o paranteza.
ThomasT6 a scris:
Mostenitorii sunt rude si m-au anuntat ca imi vor face probleme, dar ei sunt deacord sa imi cedeze partile sociale doar daca vand pe o suma modica spatiul unor prieteni de ai lor care sa continuie activitatea in magazin.
In aceste conditii eu sunt doar bun de plata pentru impozitul forfetar? Ce pot face?
Daca nu va puteti impaca cu mostenitorii, ar fi posibile urmatoarele variante:
a) Cesionati partile sociale pe care le detineti (de exemplu, catre prietenii mostenitorilor);
b) Puteti sa va retrageti din societate (pentru motive temeinice), in baza art. 226 LSC;
c) Solicitati dizolvarea societatii pentru neintelegeri grave dintre asociati (art.227 LSC).
Oricum, impozitul forfetar il datoreaza firma, nu dvs.