avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1197 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale problema mostenitori parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

problema mostenitori parti sociale

Asociatul meu detinea 50%, a decedat de cativa ani. Dinaintea mortii lui ma ocupam doar eu de societate(magazin satesc) acesta neimpicandu-se deloc. Rudele sale care mostenesc partile sociale au cerut doar sa imi vanda partile lor sociale. Atat timp cat societatea avea activitate am fost de acord sa le cumpar dar apoi au pus si alte conditii inacceptabile(cedarea unui imobil) in schimbul partilor sociale. Acum magazinul este inchis, deci societatea nu mai are activitate. Am convocat AGA pentru suspendare activitate si inscrierea mostenitorilor. Cand au primit recomandatele m-au anuntat ca ma dau in judecata pentru ca nu le-am cerut parerea inainte de a inchide magazinul (acesta se afla intr-un spatiu detinut de mine si nu de societate) si ca nu sunt de acord cu suspendarea. Mostenitorii sunt rude si m-au anuntat ca imi vor face probleme, dar ei sunt deacord sa imi cedeze partile sociale doar daca vand pe o suma modica spatiul unor prieteni de ai lor care sa continuie activitatea in magazin.

In aceste conditii eu sunt doar bun de plata pentru impozitul forfetar? Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 15:33, 9 Septembrie 2009
in momentul de fata ei sunt asociati in societate? au devenit asociati in baza certificatului de mostenitor? a fost inreg mentiunea in RC? in ce proportie sunt detinute partile sociale?
nu sunt inca asociati, nu sunt inregistrati nici la societate nici la RC. Nu am vazut nici un certificat de mostenitor. Sunt 2 persoane care au impreuna 50%(sotie+fiica).
in calitate de mostenitori trebuie in baza certificatului de mostenitori sa inreg mentiunea in RC optand in acest caz si pt continuarea sau necontinuarea activitatii ca asociati in societatea respectiva.
Potrivit art. 192 LSC alin 3, daca adunarea legal constituita nu poate lua o hotarare valabila din cauza neintrunirii majoritatii cerute adunarea convocata din nou va putea decide asupra ordinii de zi oricare ar fi nr de asociati si partea de capital social.
Inteleg ca daca nu sunt inregistrati la RC nu pot participa in calitate de asociati la AGA. Cineva de pe forum imi spunea ca au drept de vot chiar daca nu au mentiunea facuta la RC. Cum e legal?
ThomasT6 a scris:

Asociatul meu detinea 50%, a decedat de cativa ani.


Calitatea de asociati a mostenitorilor nu este afectata de lipsa inscrierii succesiunii in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii. Inscrierea in cele doua registre asigura doar opozabilitatea transmiterii partilor sociale (fata de terti) si nicidecum validitatea acesteia.

Faptul ca nu a fost operata transmisiunea partilor sociale in cele doua registre se datoreaza si culpei dvs.
De altfel, art. 198 din L31/1990 spune:
(1) Societatea trebuie sa tina, prin grija administratorilor, un registru al asociatilor, in care se vor inscrie, dupa caz, numele si prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul fiecarui asociat, partea acestuia din capitalul social, transferul partilor sociale sau orice alta modificare privitoare la acestea.
(2) Administratorii raspund personal si solidar pentru orice dauna pricinuita prin nerespectarea prevederilor de la alin. (1).
(3) Registrul poate fi cercetat de asociati si creditori.

Ori, dvs, in toti acesti ani, ati dat dovada de pasivitate ...



ThomasT6 a scris:

Rudele sale care mostenesc partile sociale au cerut doar sa imi vanda partile lor sociale.


E bine ca nu au cerut mai mult. Respectiv dividendele cuvenite pentru anii in care societatea a avut activitate si cand presupun ca exercitiul financiar s-a incheiat cu profit.

Ma rog, aici este o alta discutie ... In fiecare an dvs. ar fi trebuit sa convocati mostenitorii pentru ca AGA sa poata aproba situatia financiara anuala si, eventual, sa stabileasca repartizarea profitului net (art. 195, 198 si 201 LSC). Daca nu ati convocat mostenitorii, oare in ce conditii s-a pronuntat AGA? Daca AGA a stabilit acordarea de dividende, mostenitorii le-au primit sau nu? Daca nu le-au primit, unde s-au dus? Dar, asa cum am spus, asta e o alta discutie ... Am facut doar o paranteza.



ThomasT6 a scris:

Mostenitorii sunt rude si m-au anuntat ca imi vor face probleme, dar ei sunt deacord sa imi cedeze partile sociale doar daca vand pe o suma modica spatiul unor prieteni de ai lor care sa continuie activitatea in magazin.

In aceste conditii eu sunt doar bun de plata pentru impozitul forfetar? Ce pot face?


Daca nu va puteti impaca cu mostenitorii, ar fi posibile urmatoarele variante:
a) Cesionati partile sociale pe care le detineti (de exemplu, catre prietenii mostenitorilor);
b) Puteti sa va retrageti din societate (pentru motive temeinice), in baza art. 226 LSC;
c) Solicitati dizolvarea societatii pentru neintelegeri grave dintre asociati (art.227 LSC).

Oricum, impozitul forfetar il datoreaza firma, nu dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare activitate societate ThomasT6 ThomasT6 Societatea are 2 asociati din care unul decedat anul trecut. Ca mostenitori ar fi 2 pers (sotia si fiica acestuia), dar acestia nu mi-au solicitat nimic pana ... (vezi toată discuția)
Schimbarea administratorului babylon babylon suntem doi asociati intr-o firma ,iar domnul celalalt este si administratorul societatii am convocat de doua ori aga iar dinsul nici nu a venit sa prezinte ... (vezi toată discuția)
Majorare capital cornica cornica Buna ziua. Sunt asociat intr-un SRL 50/50 si am fost convocat la AGA de administratorul firmei care este si asociat, unde pe ordinea de zi este majorarea ... (vezi toată discuția)