Buna ziua. Momentan sunt angajat al unei companii srl . Vreau sa imi deschid si eu un srl-d cu acelasi cod caen ca si al companiei unde lucrez . In contract este clauza de confidentialitate unde scrie ca nu am voie timp de 2 ani dupa incetarea contractului sa imi deschid ceva asemanator . Ce se poate intampla daca imi deschid ? La ce se rezuma acel prejudiciu ? Multumesc.
Sunteti pasibil de incalcarea clauzelor privind concurenta neloiala ! Se poate considera ca dvs sunteti vinovat de deturnarea clientelei respectivului comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul functiei detinute anterior la acel comerciant , ceea ce va atrage raspundere dvs civila, contraventionala ori penala, conform Legii nr. 11/1991 !
Cauza contractuală descrisă de dvs este o cauza de neconcurenta, nu de confidențialitate.
O astfel de clauza poate fi impusă angajatului pentru o anumita perioada si devine aplicabila producând efecte asupra dvs in situatia in care dupa momentul încetării relațiilor de muncă, angajatorul va plăteste o perioadă determinată, o suma de bani.
De obicei aceasta clauza impune o obligatie de natura financiara si in sarcina angajatorului, in caz contrar apreciez ca devine abuzivă, reprezentand o ingradire abuzivă de posibilității dvs de a exercita activitățile aferente pregatirii profesionale.
Pentru a fi valabila clauza de neconcurenta si nu cea de confidentialiate trebuie sa fie indeplinite mai multe conditii.
Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deţine.
Concurenta neloiala
omumaro
Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume:
Am infiintat un PFA cu activitate principala \"9511 repararea calculatoarelor ... (vezi toată discuția)
Deturnarea clientelei
Radu10
Care ar fi mijloacele juridice (clauzele contractuale, mai exact) prin care un angajator poate evita deturnarea clientelei sale de catre un fost salariat? Ce ... (vezi toată discuția)