avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imputare salariat lipsa inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imputare salariat lipsa inventar

buna ziua, saptamana trecuta am avut inventar si a iesit o lipsa foarte mare(5808 lei noi) si nu sa gasit nici o greseala in raportul de gestiuni, nu am cu ce sa imi dovedesc nevinovatia iar colega mea sustine ca nu are nici cia mai mica banuiala de unde ar putea sa iasa o asa lipsa,dar ma intereseaza cat la suta din salar se poate opri intr-o asemene situati pt ca seful initial ne-a cerut pana pe data de 15 a luni februarie sa aducem acesti bani...dupa care si-a schimbat parerea si a spus ca pana se acopera prejudiciul ni se va opri tot salarul .... este posibil asa ceva?X-(X-(X-(
Cel mai recent răspuns: alinasulcu1993 , utilizator 21:24, 5 Februarie 2017
1. Codul Muncii
Art. 169
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

art.254
.....
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. (n.m., maxim 7250 lei)


2. Codul de procedura civila
art.729

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
.......


3. Asadar, in baza unei hotarari judecatoresti definitive vi se poate retine din salariul net cel mult 1/3.

De asemenea, in baza art.254 C.mun., puteti incheia cu angajatorul un acord privind recuperarea contravalorii lipsei la inventar, unde se poate mentiona plata in rate a sumei de recuperat.
va multumesc pentru raspuns:kissing:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinerea salariului Elenauj Elenauj Buna ziua! Urmeaza sa ma angajez la o firma si conditiile impuse de angajator sunt printre altele oprirea primului salariu. Astfel, intrucat voi fi anagajata ... (vezi toată discuția)
Neefectuara orelor de munca pt o luna de munca Ma numesc Anca si lucrez la o companie mare din Romania care vinde carburanti!!In luna aprilie a acestui an 2018sa facut un inventar pt ca sa schimbat sistemul ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu ady1981 ady1981 mi s-a retinut tot salariul ca despagubire pt o dauna adusa firmei este corect? :\"> Care este suma maxima ce se poate retine din salariu conform legii? (vezi toată discuția)