avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neefectuara orelor de munca pt o luna de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neefectuara orelor de munca pt o luna de munca

Ma numesc Anca si lucrez la o companie mare din Romania care vinde carburanti!!In luna aprilie a acestui an 2018sa facut un inventar pt ca sa schimbat sistemul si a reesit o lipsa de 13800 ron,din care va fi oprit pe stat de plata de catre Seful meu care este deler pe aceasta statie timp de trei luni de acum in colo adica pina in luna iunie inclusiv!!As dori va rog sa imi spuneti daca este posibil sa platesti un inventar cu o suma asa mare fara ca sa vezi o factura precum lipsa acesta sa scazut intradevar si nu va mai iesi si luna viitoare in invenatar!!Pe langa aceasta problema as dori sa imu spuneti daca este normal ca seful meu sa faca angajari pe banda rulanta si sa nu ma lasa sa-mi realizez orele care trebuie sa le efectuez intr-o luna si sa fiu mai mult libera decat la serviciu si sa nu iau nici macar minimul pe economie!!Adica 1120 ron !!Va rog sa ma sfatuiti unde ar trebuie sa apelez ca aceasta problema sa poata fi rezolvata,deoarece anul trecut din vara si pina in luna ianuarie a acestui an am fost chemata la servici aproape non-stop deoarece nu avea personal si munceam cu un liber pe saptamana aproape si luam aproximativ 1900-2100cel mai mult ceea ce eu nu cred ca platea corect pt ca nici flururase nu dadea!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 15 Aprilie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg? Lipsa banilor ii veti plati d-voastra ? Nu stiu sa va raspund la intrebare , dar in locul d-voastra ,eu mi-as da demisia daca nu am asigurat nr legal de ore (168/luna), care trebuie sa va apara pe contractul de munca . Poate ar fi bine sa verificati la Fortele de munca , daca vi s-a platit pt pensie . Poate ca nu va lasasa va faceti orele ,deoarece poate va considera vinovat de lipsa din inventar si nu mai are incredre . Nu e treaba d-voastra cum isi rezolva el lipsa din gestiune si nu trebuie sa va arete nici o factura . Si luna viitoare poate iesi lipsa la inventar daca nu se lucreaza corect. Poate sa angajeze pe cine vrea si cate persoane vrea. Poate ar trebui sa vorbiti cu un jurist .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Codul Muncii
Art. 169
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

art.254
.....
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. (n.m., maxim 7250 lei)

2. Codul de procedura civila
art.729

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
.......

3. Asadar, in baza unei hotarari judecatoresti definitive vi se poate retine din salariul net cel mult 1/3.
Deci fara o hotarare judecatoreasca nu are voie sa opreasca nici un ban!!Va multumesc pt aceasta informatie si cu siguranta o sa apelez la un jurist pt aceasta problema!!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fara o hotarare judecatoreasca sau in lipsa acesteia fara acordul dvs nu au dreptul sa va retina niciun ban din salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinerea salariului Elenauj Elenauj Buna ziua! Urmeaza sa ma angajez la o firma si conditiile impuse de angajator sunt printre altele oprirea primului salariu. Astfel, intrucat voi fi anagajata ... (vezi toată discuția)
Imputare salariat lipsa inventar alinasulcu1993 alinasulcu1993 buna ziua, saptamana trecuta am avut inventar si a iesit o lipsa foarte mare(5808 lei noi) si nu sa gasit nici o greseala in raportul de gestiuni, nu am cu ce ... (vezi toată discuția)
Lipsa gestiune... ContSters329408 ContSters329408 In urma unui inventar asupra gestiunii mele sa inregistrat o lipsa in valoare de 3700 ron... Ma deranjează modalitatea prin care ai mei șefi vor sa achit ... (vezi toată discuția)