simmonac a scris:
Mulțumesc!
La ce salariu se aplică sporurile și cele 5 clase? Nu trebuie aplicate la bază( adică încadrare+vechime)... că la noi nu s-a procedat așa, s-au aplicat doar la încadrare ...?!!
Eu am rezerve să dau un răspuns la această întrebare atâta timp cât, majorarea cu 20% este destul de controversată.
Astfel:
OUG nr. 2 din 6 ianuarie 2017 prevede în art. 1, alin. (1) ... începând cu data de 1 februarie 2017, cuantumul brut al
salariilor de bază..... se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017.
Potrivit art. 160 (c. muncii):
Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile,
sporurile, precum şi alte adaosuri.
Prin art. 5 alin. (3) din OUG nr. 1/2010 în salariile de bază ale funcţiilor de execuţie şi ale funcţiilor de conducere este cuprins în toate cazurile sporul de vechime în muncă în cuantumul avut în luna decembrie 2009. Dar OUG nr. 1/2010 este abrogate de art. 39, litera X. din capitolul IV din Legea 284/2010 )
Art. 10 alin (1) din Legea 284/2010 face referire la salariile de bază, care se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare., iar în art. 11 alin. (2) se prevede că la clasele de salarizare şi coeficienţii prevăzuţi în anexe pentru funcţiile de execuţie corespund nivelului minim al fiecărei funcţii se adaugă 5 gradaţii corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă.
Revenind la OUG nr. 2 din 6 ianuarie 2017 art. 1,dar de data acesta la alin. (2) Începând cu data de 1 februarie 2017, cuantumul sporurilor, …. se majorează cu acelaşi procent de 20%, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
În opinia mea:
1. În salariul de bază nu mai este cuprins sporul de vechime.
2. Sporurile se majorează cu acelaşi procent de 20%.