avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,
Am si eu 2 intrebari si anume:1.Daca o persoana decedata nu are mostenitori rezervatari(doar sora) si a facut testament in favoarea unui tert sora va fi chemata la dezbaterea succesiunii?
2.Daca sora a imprumutat decedata cu o suma importanta de bani pt. care are chitanta de mana,in schimbul promisiunii ca va fi unicul mostenitor, ce posibilitati legale si cum trebuie procedat sa recupereze datoria de la noii mostenitori?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:41, 6 Februarie 2017
Buna ziua.
Dupa mine, dreptul de mostenire nu se poate cumpara printr-o chitanta.Acesta este prevazut de Codul civil .La dezbaterea succesiunii sora va avea si ea, un drept legal de mostenire, fiind unicul mostenitor . Iar pentru acel imprumut, chitanta de mana, trebuie insotita de semnatura unui-unor martori, pentru valabiltate .
Cu stima,
Marius Bote.
1. Nu, nu va fi chemata. Sora nu este mostenitor rezervatar.
Deci intreaga masa succesorala va reveni in totalitate legatarului.
2. Nu poate face nimic.
Acea "chitanta" este nula absolut pentru ca reprezinta un pact asupra unei mosteniri viitoare (sora era in viata la acel moment), interzis in mod expres de lege
Multumesc pt. raspuns.
Inca o precizare.Sora decedata recunoaste prin chitanta ca are o datorie fata de cealalta sora.
Daca s-a facut un testament in favoarea unui tert ce posib. legale are sora supravietuitoare sa-si recupereze banii imprumutati, de la mostenitori?
Sa intre la dezbaterea sucesiunii cu pretentii din activul succesoral, cu creanta aceasta , daca creanta este certa, lichida si exigibila.
Cu stima,
Marius Bote .
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2017
Marius Bote, Practician in insolventa
Suma respectiva va fi mentionata ca pasiv succesoral (datorie a mostenirii) si urmeaza a fi suportata de legatar.
Tertul in favoarea caruia a fost facut testamentul dobandeste atat bunurile cat si datoriile.
Insa datoria respectiva trebuie adusa la cunostinta notarului, la momentul dezbaterii succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire testamentara si legala ContSters206169 ContSters206169 am o fituica intitulata \"testament universal\" care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf..Adica, cu alte cuvinte e scris semnat, datat ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Daca un testament nu a fost trecut prin succesiune. apoi peste ... Ilinca Banu Ilinca Banu Daca un testament nu a fost trecut prin succesiune. Apoi peste ani, mostenitorul testamentar a decedat. Fiul acestuia poate fi si el mostenitor testamentar sau ... (vezi toată discuția)