Buna ziua,
Am si eu 2 intrebari si anume:1.Daca o persoana decedata nu are mostenitori rezervatari(doar sora) si a facut testament in favoarea unui tert sora va fi chemata la dezbaterea succesiunii?
2.Daca sora a imprumutat decedata cu o suma importanta de bani pt. care are chitanta de mana,in schimbul promisiunii ca va fi unicul mostenitor, ce posibilitati legale si cum trebuie procedat sa recupereze datoria de la noii mostenitori?
Multumesc
Buna ziua.
Dupa mine, dreptul de mostenire nu se poate cumpara printr-o chitanta.Acesta este prevazut de Codul civil .La dezbaterea succesiunii sora va avea si ea, un drept legal de mostenire, fiind unicul mostenitor . Iar pentru acel imprumut, chitanta de mana, trebuie insotita de semnatura unui-unor martori, pentru valabiltate .
Cu stima,
Marius Bote.
1. Nu, nu va fi chemata. Sora nu este mostenitor rezervatar.
Deci intreaga masa succesorala va reveni in totalitate legatarului.
2. Nu poate face nimic.
Acea "chitanta" este nula absolut pentru ca reprezinta un pact asupra unei mosteniri viitoare (sora era in viata la acel moment), interzis in mod expres de lege
Multumesc pt. raspuns.
Inca o precizare.Sora decedata recunoaste prin chitanta ca are o datorie fata de cealalta sora.
Daca s-a facut un testament in favoarea unui tert ce posib. legale are sora supravietuitoare sa-si recupereze banii imprumutati, de la mostenitori?
Sa intre la dezbaterea sucesiunii cu pretentii din activul succesoral, cu creanta aceasta , daca creanta este certa, lichida si exigibila.
Cu stima,
Marius Bote .
Suma respectiva va fi mentionata ca pasiv succesoral (datorie a mostenirii) si urmeaza a fi suportata de legatar.
Tertul in favoarea caruia a fost facut testamentul dobandeste atat bunurile cat si datoriile.
Insa datoria respectiva trebuie adusa la cunostinta notarului, la momentul dezbaterii succesiunii.