Daca un testament nu a fost trecut prin succesiune. Apoi peste ani, mostenitorul testamentar a decedat. Fiul acestuia poate fi si el mostenitor testamentar sau acea proprietate se va imparti acum cu toti participantii la succesiune?
Daca legatarul (mostenitorul testamentar) a decedat ulterior testatorului (defunctul care a facut testamentul), atunci testamentul produce efecte, sens in care se dezbate succesiunea dupa defunctul initial si cu acordul tuturor mostenitorilor legali ai defunctului se elibereaza certificat de legatar pe numele legatarului (care va fi reprezentat de proprii sai mostenitori) urmand ca ulterior, mostenitorii legatarului sa dezbata succesiunea dupa acesta si sa mosteneasca bunul sau bunurile ce au facut obiectul testamentului.
Nu mostenesc direct mostenitorii legatarului de la cel care a facut testamentul, succesiunile se dezbat in ordinea deceselor.
Succesiunea dupa defunctul care a facut testamentul este facuta si nu a fost bagat si testamentul la succesiune, de catre mostenitorul testamentar. Ulterior mostenitorul testamentar a murit, iar acum cei care ii urmeaza la succesiune mai au dreptul la testament? Multumesc!
Ok. In primul rand, testamentul este autentic (incheiat la un birou notarial) ? Cand a fost incheiat testamentul? Intreb asta pentru ca, teoretic, el trebuia sa fie inregistrat intr-un registrul online unde putea fi observat de notarul public care a dezbatut succesiunea, tocmai pentru a nu fi sarit cu vederea legatarul. Ce prevede testamentul: defunctul lasa legatarului doar anumite bunuri sau intreaga sa avere mobila si imobila?
Da, testamentul este incheiat la notariat in anul 1991. Legatarul a facut succesiunea in 2004 fara sa fi trecut si testamentul prin succesiune. Defunctul a lasat doar anumite bunuri legatarului. Restul mostenirii s-a impartit in mod egal prin succesiune, fara sa se tina cont de testament. Cele trecute in testament nu apar in succesiune. Acum legatarul a decedat, iar mostenitorii lui cer recunoasterea testamentului. Au acest drept sau bunurile din testament se vor imparti si cu ceilalti ?
Cata vreme prin testament nu a fost incalcata rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari (sotie, asecendenti, descendenti), da, mostenitorii au dreptul de a cerea ceea ce s-a cuvenit autorului lor, legatarul. Dupa cum am mai spus, cu acordul mostenitorilor legali ai defunctului, solicitati dezbaterea succesiunii dupa defunct, in continuare, prin emiterea unui certificat suplimentar, pe baza testamentului, privind bunurile cuprinse in testament. Acestea se vor cuveni legatarului (reprezentat de mostenitorii sai legali). Dupa asta, dezbateti succesiunea dupa legatar si mosteniti dvs bunurile.