avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura de mostenire

Buna ziua!
Am o problema mai complicata...
Tatal meu a divortat de la mama la inceputul anilor 80. si s-a recasatorit cu o alta femeie cu care are si un copil..
Vreau sa precizez ca impreuna cu mama au construit o casa si au avut niste terenuri agricole pe care dupa divort ne - a lasat noua faptic,adica nu a dus de aici nici un cui sau ceva si nici de terenuri nu s-a folosit dupa divort...dar fara sa faca vreun act (mostenire sau donatie..etc)....
Acuma in a doua casatorie a intemeiat iar ocasa terenuri etc...
Dupa moartea lui tata am pornit procedura de mostenire din care am inteles ca are pretentii si fratele meu vitreg din a doua casatorie lui tata...
Asa ca am zis ca si eu am pretentii din bunurile din a doua casatorie a batranului...
Am si mers la un notar ca sa aflu ca bunurile care au cumarat/construit impreuna in a doua casatorie au fost donate sotiei din a doua casatorie la inceputul anilor 2000 si tata a aparut doar ca uzufruct viager adica pe numele lui au fost doar bunurile din prima casatorie,cu maica-mea...
Notarul a zis ca in cazul asta e foarte complicata treaba si ca ar fi mai bine sa ma inteleg cu fratele meu vitreg,referitor la bunurile lui tata din prima casatorie,adica cu mama....ca fratele meu poate sa mosteneasca din aceste bunuri dar eu din a doua casatorie lui tata nu,fiindca nu are absolut nimic pe numele lui de aproape 15 ani....doar bunurile din prima casatorie...

Va rog ajutatima cu un sfat competent si serios..
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:16, 6 Februarie 2017
In cea de-a doua casatorie a tatalui aveti calitatea de mostenitor rezervatar si puteti solicita o cota parte chiar daca a donat sotiei.
Aveti dreptul la jumatate din cat vi s-ar fi cuvenit daca nu ar fi donat sotiei. Apelati la ajutorul unui avocat mai ales ca trebuie introdusa o actiune in instanta pentru a obtine cota respectiva.

Art. 1087-NCC
Moştenitorii rezervatari
Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.

Art. 1088
Întinderea rezervei succesorale
Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)
Act de donatie epigonii1 epigonii1 Buna ziua,am o mica nelamurire,daca ma puteti ajuta.Bunicul meu imi va lasa dupa decesul sau apartamentul in care locuieste in prezent printr-un act de ... (vezi toată discuția)
Contract atacabil? calapodsud calapodsud Buna ziua! Amurmatoarea intrebare Sunt copil din prima Casatorie a tatalui.Parintii au divortat si tata s-a recasatorit in alt judet cu o femeie care la ... (vezi toată discuția)