avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept civil - mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept civil - mosteniri

Care sint cotele de mostenire de pe urma bunicii moarte din 1951. Mentionez ca la data decesului era casatorita cu doi copii. Atunci nu era promulgat Codul Familiei
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:04, 6 Martie 2017
Buna ziua
Cotele sunt stabilite prin legea 319/1944 care era identica, in privinta cotelor, cu actualul cod civil!
BUNURI REALIZATE IN TIMPUL CASATORIEI!
Sotul supravietuitor avea 5/8 si fiecare din cei 2 copii cate 3/16.
Bunurile dobandite anterior
Sotul supravietuitor 1/4 si fiecare copil cate 3/8.
Va multumesc pentru raspunsul profesional si in timp record !
Va rog sa specificati in ce text de lege se specifica cotele mentionate in raspunsul dumneavoastra:

BUNURI REALIZATE IN TIMPUL CASATORIEI!
Sotul supravietuitor avea 5/8 si fiecare din cei 2 copii cate 3/16.
(Am vazut ca domnul avocat Kiritescu a mai specificat aceste cote si in alt raspuns)

Eu am primit raspuns ca se aplica doar 1/4 sotul si 3/8 fiecare copil. (conform legii 319/1944)

Ultima modificare: Luni, 6 Martie 2017
eraluca, utilizator
Cotele le gasiti in Codul civil.
Bunuri dobandite in timpul casatoriei = 1/2 sot, 1/2 sotie.
Moare sotia. Se dezbate succesiunea pe cota ei de 1/2.
Din acesti 1/2:
Sotul supravietuitor are 1/4 (adica 1/8) + 1/2 de drept, pentru ca este in viata = 5/8
Copiii au 3/4 impreuna (3/4 din 1/2 = 3/8, impartit la 2 copii = 3/16 fiecare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire soso35 soso35 Buna seara! Rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: parintii au divortat in urma cu mai multi ani avand in proprietate o casa . Dupa partaj mama a ... (vezi toată discuția)
Intrebare: cote de participare la masa succesorala legalmgm legalmgm Buna ziua, Intrebare la Dvs, stimati colegi: Sotia (in prezent decedata) si sotul supravietuitor au avut un bun imobil cumparat de ei doi in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenire ptr. a 2 a sotie mariuspe mariuspe Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Dupa moartea tatalui meu, a trebuit sa fac succesiunea. Din casatoria cu mama, nu mai sunt si ... (vezi toată discuția)