avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare antecontract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare antecontract vanzare-cumparare

Buna ziua,

Am facut un antecontract de vanzare cumparare ca prima etapa in achizitionarea unei case. Bineinteles cu clauzele aferente in caz de razgandire (vanzatorul plateste dublul avansului iar eu cumparatorul pierd avansul) si cu mentiunea ca in afara de avans care a fost achitat numerar, "restul banilor vor fi achitati prin credit ipotecar" (citat din antecontract).
Mentionez ca dupa ce am semnat antecontractul in fata notarului, vanzatorul a afirmat (pentru prima data) ca in urma cu un an casa lui a fost evaluata la un pret mai mic cu 25% fata de suma solicitata de el. Aici mi-am pus un semn de intrebare dar mi-am zis sa merg mai departe.
In urma evaluarii facute de un evaluator contractat de banca, imobilul a fost evaluat exact la valoarea cu 25% mai mica decat suma ceruta de vanzator.
Astfel raspunsul bancii la cererea noastra de credit a fost ca nu poate oferi suma solicitata.

In conditiile in care diferenta intre suma creditata de banca si valoarea necesara acoperii costului casei (dupa avans) este foarte mare, acest lucru reprezinta cauza de nulitate a antecontractului?

Se poate anula antecontractul, cu returnarea avansului? (in instanta, deoarece vanzatorul nu doreste pe cale amiabila)

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:03, 8 Februarie 2017
In principiu, da. Insa, este destul de dificil de probat reaua credinta si dolul vanzatorului. Avand in vedere ca nu doreste restituirea pe cale amiabila a avansului nu aveti alta solutie decat sa apelati la instanta.
Pe langa modul de achitare a restului de pret in antecontract trebuia prevazuta o clauza prin care se revenea la situatia anterioara in cazul in care banca nu acorda creditul din motive neimputabile promitentului cumparator, respectiv, raportul de evaluare nu este favorabil acordarii creditului.
Consider ca da. In baza unei expertize tehnice judiciare de evaluare imobiliara. Ce era important de facut inainte de a se incheia antecontractul de vanzare/cumparare - o expertiza de evaluare imobiliara extrajudiciara. In functie de valoarea facute continuati tranzactia.
cyan a scris:

Pe langa modul de achitare a restului de pret in antecontract trebuia prevazuta o clauza prin care se revenea la situatia anterioara in cazul in care banca nu acorda creditul din motive neimputabile promitentului cumparator, respectiv, raportul de evaluare nu este favorabil acordarii creditului.


Da, in mod obligatoriu era indicat sa procedati in acest fel.
De regula notarii includ aceasta clauza contractuala.

Daca nu aveti o astfel de clauza contractuala este foarte dificil sa va judecati dar aveti sanse sa obtineti castig de cauza.
Se poate insa si pierde procesul...in functie de mai multe aspecte...

Este bine sa stiti ca procesele se judeca in baza clauzelor contractuale si in functie de interpretarea lor instanta va pronunta hotararea judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate incheiere precontract BogdanH BogdanH Buna ziua! Doresc sa realizez o tranzactie imobiliara prin credit bancar. Banca imi cere avans de 25% din suma sub forma unui precontract (promisiune de ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi recuperez avansul ? ContSters59282 ContSters59282 ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE Intervenit intre subscrisii : I. \"XYZ\" domiciliat in ..... , si sotia \"XYZ\" cu acelasi ... (vezi toată discuția)
Antecontract prima casa si recuperare avans florin_pch florin_pch Buna ziua, doresc sa achizitionez un apartament in Bucuresti prin programul Prima Casa. Vreau sa intreb daca in situatia in care ma inteleg cu proprietarul ... (vezi toată discuția)