avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata sau compensare ore suplimentare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata sau compensare ore suplimentare?

Buna seara. Caz concret: in luna decembrie 2016, cu acordul angajatorului, au fost efectuate de catre un anumit numar de angajati aproximativ 35 ore suplimentare/angajat in intervalul luni-vineri, ore suplimentare care pana in prezent nu au putut fi compensate prin ore libere, intrucat nu a fost posibil, avand in vedere activitatea incarcata a societatii in perioada ianuarie-februarie a anului. De mentionat ca si in luna ianuarie 2017 au fost efectuate aproximativ un numar de 35-40 ore suplimentare/angajat tot cu acordul angajatorului. In cazul in care aceste ore suplimentare nu au putut si nu se vor putea compensa cu ore libere datorita volumului mare al activitatii societatii, angajatorul este obligat sa le plateasca? De precizat ca s-a solicitat plata acestora.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Pînzaru , Avocat 20:42, 7 Februarie 2017
Codul muncii

Articolul 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
Articolul 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2017
Ana-Maria Pînzaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata muncii suplimenatare pentru... liderul de sindicat arhontele arhontele Legea sindicatelor la art. 35: Membrii alesi în organele de conducere ale organizatiilor sindicale, care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de ... (vezi toată discuția)
Chemare la munca din zile libere acordate Garfield67 Garfield67 mi-au fost acordate conform cererii scrise 5 zile libere(saptamana in curs si vinerea ce a trecut) in urma orelor muncite sambata in lunile anterioare.sunt ... (vezi toată discuția)
Zile de week-end lucrate monik780401 monik780401 Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca, in cazul programului de 12/24, respectiv 12/48 mai exista obligativitatea acordarii repausului saptamanal obligatoriu. ... (vezi toată discuția)