avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de risc maternal

Buna ziua, sunt insarcinata si lucrez in radiologie, insa in doze considerate mici, adica nivelul 1 de risc radiologic. Medicul de medicina muncii mi-a zis ca deoarece doza de radiatii pe durata sarcinii nu poate depasi 1 mSv in cazul meu, nu este cazul de concediu de risc maternal. Cu toate ca riscurile sunt considerate foarte mici, nu poate dovedi nimeni ca o doza chiar foarte mica de radiatii nu are niciun efect. De aceea nu doresc sa continui sa lucrez in radiatii. Mentionez ca serviciul este in alt oras si fac naveta. Sunt obligata sa aleg intre a lucra in conditiile recomandate de medicul de medicina muncii sau sa imi dau demisia? Exista alta posibilitate in care sa fiu data afara daca refuz sa lucrez?

Aici am extras articolul care se refera la sarcina din Norma de securitate radiologică în practicile de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţională din 16.10.2003 :

Art. 63.
(1) Îndată ce o femeie expusă profesional ia cunoştinţă de faptul că este gravidă, ea trebuie să informeze în scris titularul de autorizaţie despre acest fapt.

(2) Titularul de autorizaţie va lua imediat toate măsurile pentru a asigura protecţia fătului la nivelul de doză prevăzut pentru populaţie.

(3) Condiţiile de lucru ale femeii gravide expuse profesional trebuie să asigure ca doza efectivă primită de făt să fie la cel mai scăzut nivel posibil, fără să depăşească 1 mSv pe toată perioada de graviditate rămasă.
Cel mai recent răspuns: paperjam , utilizator 20:45, 8 Februarie 2017
Bună ziua.Medicul ginecolog care iti urmărește sarcina, decide dacă exista vreun factor care sa iti pună in pericol sarcina. ( chiar si naveta de la/catre serviciu, stresul etc.)In baza acestei hotărâri si a unei scrisorii medicale din partea medicului ginecolog beneficiezi de "concediu de sarcina cu risc" 120 zile.
Nu medicul de medicina muncii decide, ci medicul ginecolog!! A.. Si din momentul în care ai anunțat ca ești însărcinata nu pot sa te concedieze!
Zi frumoasa.
Precizari legate de avizarea concediului de risc maternal de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale gasiti aici: [ link extern ]
Discutii legate de concediul de risc maternal gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/tag... 
1. Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

2. Nu v-as sugera sa va dati demisia , ci asteptati ca decizia de incetare a c.i.m. s-o ia angajatorul. Dupa care , actionati in consecinta.

3. Puteti fi concediata chiar daca sunteti insarcinata si ati anuntat acest lucru angajatorului.
In acest sens, se exprima art.60 alin.2 C.mun.
Va multumesc pentru răspunsuri! I-am explicat medicului ginecolog situatia, dar acesta nu mi-a dat recomandare de concediu de risc maternal si a zis ca nu depinde de el, ci de medicina muncii. Mi-a dat doar o adeverinta pe care a precizat ca "se recomanda evitarea expunerii la radiatii" pe care sa o prezint acolo. Este posibil sa cer parerea si altui medic de medicina muncii?

Alte discuții în legătură

Sarcina cu risc și medicina muncii Madalina Prise Madalina Prise Buna ziua! In cat timp este obligat angajatorul să anunțe medicina muncii că eu sunt însărcinată? Și dacă am o sarcina cu un risc foarte mare de a ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Cezaroctavian Cezaroctavian Buna seara, As avea o nelamurire, in situatia mea sunt insarcinata in 20 saptamani si momentan sunt in concediu medical pt ca starea mea fiziologica e ... (vezi toată discuția)
Reducere a timpului de lucru/concediu de risc gravide iulia_soimusan iulia_soimusan Intrebarea mea este din ce saptamana de sarcina se poate solicita reducerea timpului de lucru cu 2 ore? Dar concediul de risc maternal? Multumesc (vezi toată discuția)