Buna ziua, sunt insarcinata si lucrez in radiologie, insa in doze considerate mici, adica nivelul 1 de risc radiologic. Medicul de medicina muncii mi-a zis ca deoarece doza de radiatii pe durata sarcinii nu poate depasi 1 mSv in cazul meu, nu este cazul de concediu de risc maternal. Cu toate ca riscurile sunt considerate foarte mici, nu poate dovedi nimeni ca o doza chiar foarte mica de radiatii nu are niciun efect. De aceea nu doresc sa continui sa lucrez in radiatii. Mentionez ca serviciul este in alt oras si fac naveta. Sunt obligata sa aleg intre a lucra in conditiile recomandate de medicul de medicina muncii sau sa imi dau demisia? Exista alta posibilitate in care sa fiu data afara daca refuz sa lucrez?
Aici am extras articolul care se refera la sarcina din Norma de securitate radiologică în practicile de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţională din 16.10.2003 :
Art. 63.
(1) Îndată ce o femeie expusă profesional ia cunoştinţă de faptul că este gravidă, ea trebuie să informeze în scris titularul de autorizaţie despre acest fapt.
(2) Titularul de autorizaţie va lua imediat toate măsurile pentru a asigura protecţia fătului la nivelul de doză prevăzut pentru populaţie.
(3) Condiţiile de lucru ale femeii gravide expuse profesional trebuie să asigure ca doza efectivă primită de făt să fie la cel mai scăzut nivel posibil, fără să depăşească 1 mSv pe toată perioada de graviditate rămasă.
1. Decizia de concediere se contesta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Termenul de contestare este :
- 30 de zile in cazul desfacerii disciplinare a c.i.m.
- 45 de zile in situatia concedierii pentru motive care tin sau nu de persoana salariatului
Termenul curge de la data comunicarii, iar actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
2. Absenta nemotivata de la locul de munca reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea dvs disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.