avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort prin separare in fapt (mai mult de 2 ani)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort prin separare in fapt (mai mult de 2 ani)

Buna seara,

Ma numesc Laura, am 27 ani. Eu si sotul meu suntem casatoriti civil din 2013.
Suntem separati in fapt din 2014. Inca nu am divortat, ne-am separat in urma unor neintelegeri si de atunci nu am mai locuit impreuna. Sotul nu doreste divort la notar si nici sa se reintoarca la familie si nu doreste copii.
Cum as putea sa procedez? Detin acte (certificatul de casatorie si contractul de inchiriere a locatiei unde stau eu in prezent). De asemenea detin si contractele de inchiriere de la ultimul domiciliu comun (unde am stat cu chirie)
. Pe buletin avem domicilii din localitati diferite, iar dupa casatorie am stat cu chirie in capitala.

Cum as putea sa procedez pentru un divort prin separare in fapt?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:59, 25 Februarie 2017
Puteți să divorțați invocând motive întemeiate. Dacă solicitați divorțul pentru separare în fapt de mai mult de 2 ani se va stabili cupla dvs exclusivă la desfacerea căsătoriei.
Da, temeiul legal trebuie sa fie in asa fel incat culpa sa ii apartina lui chiar daca sunteti despartiti in fapt de 2 ani pentru ca in caz contrar ar insemna sa va invocati propria culpa pentru desfacerea casatoriei.

Poate fi motiv ca sunteti despartiti in fapt de mai mult de 2 ani dar din culpa lui si acest motiv accentueaza necesitatea divortului..
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna seara,

Va scriu in legatura cu situatia mea de divort. Avand in vedere ca suntem separati in fapt de mai mult 2 de ani, si am obtinut consimtamantul scris al sotului ca este de acord cu divortul (este o cerere in copie, nu original), am posibilitatea, daca inaintez divortul avand ca motiv legal separare in fapt de mai mult de 2 ani si faptul ca sotul refuza intoarcerea la familie si nasterea de prunci, sa am castig de cauza?

Multumesc frumos si ma scuzati de deranj.
Laura Simionoiu - cu mult respect!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2017
Laura_89, utilizator
Nu cereti divortul pt sa sunteti despartiti de 2 ani in fapt, ci pt faptul ca sotul refuza intoarcerea la familie si sa aveti copii. Nu il puteti acuza ca refuza nasterea de prunci , ca nu poate sa faca asta, nici daca ar vrea :)
va intemeiati divortul pe 373 b

b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;

sau a) daca ziceti ca e de acord.
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;


De ce nu vrea sa divortati la notar sau starea civila daca tot e de acord cu divortul ?



Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2017
gi-jane2, moderator
Am o nelamurire: daca eu inaintez actiune de divort, si am acordul scris al sotului, se ia in considerare ca si accept al sotului ?? (mentionez ca sotul mi-a trimis o cerere in care spune ca este de acord sa divoteze si este semnata de el, dar este in copie).
Avand in vedere ca nu doreste sa participe la procesul de divort in instanta, nici la notariat nici la starea civila - si nu doreste sa comunice cu mine, si nici nu se intoarce la familie si nici nu vrea copii, cum se poate rezolva situatie?

Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Divort prin culpa exclusiva Laura_89 Laura_89 Buna seara si imi cer scuze ca va deranjez cu o intrebare: Sunt despartita de sotul meu de mai bine de doi ani, detin certificatul de divort, si nu am ajuns ... (vezi toată discuția)
Pasi in vederea divortului sorinrazvan13 sorinrazvan13 pe scurt, care sunt procedurile de urmat in vederea divortului in cazul meu? sunt urmatoarele date;despartiti de 10 ani,nu avem copii minori sub ... (vezi toată discuția)
Divort dupa 20 de ani de separare........ ciancu ciancu As dori sa ma sfătuiţi în următoarea problemă. Sunt separată de soţul meu de 20 ani .Din căsătoria noastră a rezultat un copil care acum este major. ... (vezi toată discuția)