avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Codul Penal este lege organică ?
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Codul Penal este lege organică ?

Buna ziua,

Conform constituției României articolul 73 alineat 3 paragraf h) prin lege organica de înțelege lege care se ocupa de infracţiunile, pedepsele şi regimul executării acestora. La noi aceaste legi sunt codul penal și de procedura penala.
De ce aceste legi nu sunt considerate legi organice și guvernul poate sa le modifice? Sa fie din cauza că au fost adoptate prin răspundere ministerial sau exista un alt articol in constituție?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristids , utilizator 13:51, 9 Februarie 2017
Guvernul le poate modifica prin Ordonanta de Urgenta daca se justifica urgenta si situatia extrordinara. A se vedea si art. 115 din Constitutie si Legea 24/2000
av. Ileana Alina Schwarz
Dar tocmai articolul 115 alineatul 1 restrictioneaza delegarea la domenii care nu fac obiectul legilor organice.
Același lucru il prevede și legea 4/2017.
De aici și întrebarea mea. Daca Codul Penal este lege organica sau legea educației de altfel atunci guvernul nu o poate modifica.
Și totuși cum CCR tocmai s-a pronunțat pe aceasta temă as vrea să știu și eu daca pur și simplu sfârșitul articolului. 115 alineat 1 "nu se pune fiindcă nu ne place" sau mai exista ceva in constituție care reglementează ordonanțele de urgenta. Daca exista in alta lege nu cred că are mare valoare nefiind precizat de constituție.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea pensiilor este lege organica și nu poate fi modificata ... goplanet goplanet Legea pensiilor este lege irganica și ni poate fi modificata prin ordinanta de urgenta. Deci cum de s a putut sa nu se 8ndexeze pensiile de la 1 8anuarie ... (vezi toată discuția)
Ordonanþa de urgenþã nr. 91/2013 DanaBrasov DanaBrasov Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 este in vigoare. Stiu ca,la un moment dat, a fost declarata ... (vezi toată discuția)
Notiunea de abuz in serviciu omega1969 omega1969 Buna seara, Am nevoie de o opinie in plus. Art. 297 CP este abrogat in prezent, sau nu? Multumesc. Un articol din Cotidianul: Potrivit art. 147 din ... (vezi toată discuția)