Conform constituției României articolul 73 alineat 3 paragraf h) prin lege organica de înțelege lege care se ocupa de infracţiunile, pedepsele şi regimul executării acestora. La noi aceaste legi sunt codul penal și de procedura penala.
De ce aceste legi nu sunt considerate legi organice și guvernul poate sa le modifice? Sa fie din cauza că au fost adoptate prin răspundere ministerial sau exista un alt articol in constituție?
Guvernul le poate modifica prin Ordonanta de Urgenta daca se justifica urgenta si situatia extrordinara. A se vedea si art. 115 din Constitutie si Legea 24/2000
av. Ileana Alina Schwarz
Dar tocmai articolul 115 alineatul 1 restrictioneaza delegarea la domenii care nu fac obiectul legilor organice.
Același lucru il prevede și legea 4/2017.
De aici și întrebarea mea. Daca Codul Penal este lege organica sau legea educației de altfel atunci guvernul nu o poate modifica.
Și totuși cum CCR tocmai s-a pronunțat pe aceasta temă as vrea să știu și eu daca pur și simplu sfârșitul articolului. 115 alineat 1 "nu se pune fiindcă nu ne place" sau mai exista ceva in constituție care reglementează ordonanțele de urgenta. Daca exista in alta lege nu cred că are mare valoare nefiind precizat de constituție.