avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea pensiilor este lege organica și nu poate fi ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea pensiilor este lege organica și nu poate fi modificata ...

Legea pensiilor este lege irganica și ni poate fi modificata prin ordinanta de urgenta.
Deci cum de s a putut sa nu se 8ndexeze pensiile de la 1 8anuarie 2025 ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:32, 15 Ianuarie 2025
Art.115 din Constitutie
...
(5) Ordonanța de urgență intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedura de urgență la Camera competentă să fie sesizată și după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunță asupra ordonanței, aceasta este considerată adoptată și se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedura de urgență. Ordonanța de urgență cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1).

CCR in aprilie 2022 a mai decis că legiuitorul este în drept să configureze conținutul dreptului la pensie, condițiile acordării acestuia, precum și să le modifice în funcție de resursele financiare existente la un anumit moment.

De asemenea, legiuitorul are libertatea de a stabili modul de calcul și cuantumul valoric ale acestor drepturi de asigurări sociale, în funcție de resursele financiare disponibile (a se vedea Decizia nr. 410 din 28 mai 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 534 din 17 iulie 2015, paragraful 18).
Decizia curtii xonstitutionale 496/2023
103. Cu titlu preliminar, instanţa de contencios constituţional a reţinut în jurisprudenţa sa că domeniul legilor organice este foarte clar delimitat prin textul Constituţiei, art. 73 alin. (3) fiind de strictă interpretare (Decizia nr. 53 din 18 mai 1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 312 din 9 noiembrie 1994), astfel încât legiuitorul este obligat să adopte legi organice numai în domeniile expres prevăzute de Constituţie. Curtea, în jurisprudenţa sa (de exemplu, Decizia nr. 392 din 2 iulie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 667 din 11 septembrie 2014), a statuat că ori de câte ori o lege derogă de la o lege organică aceasta trebuie calificată ca fiind organică, întrucât intervine tot în domeniul rezervat legii organice. Mai mult, având în vedere decizia mai sus citată, se poate concluziona că legiuitorul constituant a stabilit, în mod indirect, în cuprinsul art. 73 alin. (3) din Constituţie, că reglementările derogatorii sau speciale de la cele generale în materie trebuie şi ele adoptate, la rândul lor, tot printr-o lege din aceeaşi categorie. Altfel spus, Curtea a reţinut că dispoziţiile unei legi organice nu pot fi modificate decât prin norme deceeaşi forţă juridică.
Tot CCR a decis ca pot fi modificate ... inclusiv Constitutia mentioneaza ca , Ordonanța de urgență cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1).
Da, aveți dreptate, am găsit în art.115 din constituție Din pacate se oare ca nu exista nici o portiță de scăpare.si sa se poată indexa pensiile asa cum au promis.
Ar trebui sa asteptam si votarea bugetului ..sa vedem daca vor mentiona banii pentru asa ceva .. ordonante de genul asta s-a tot dat din 2012 incoace si doar o parte din ele s-a aplicat.

Alte discuții în legătură

Ordonanþa de urgenþã nr. 91/2013 DanaBrasov DanaBrasov Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 este in vigoare. Stiu ca,la un moment dat, a fost declarata ... (vezi toată discuția)
Derogari ale art. 4 alin. (2) din legea nr. 571/2003 privind codul fiscal kleytos kleytos as vrea sa ma ajutati sa inteleg si eu modalitatea de derogare a prevederilor privind art. 4 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 articol care are urmatorul ... (vezi toată discuția)
Hotarare - ordonanta de urgenta Alin.E Alin.E stie cineva care este diferenta dintre hotararea de guvern si ordonanta de urgenta, in special din prisma domeniilor reglementate? (vezi toată discuția)