avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Indemnizatie concediu de odihna
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Indemnizatie concediu de odihna

Cum se calculeaza plata concediului de odihna pentru un angajat care lucreaza in acord?( realizeaza peste salariul de incadrare specificat in contractul de munca, sporurile nefiind cu caracter permanent cum este specificat in codul muncii ). Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:57, 15 Februarie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul muncii:

ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.


Intrucat prevederile de mai sus nu sunt clare in privinta salarizarii in acord, consider ca la media veniturilor realizate in cele 3 luni anterioare trebuie luate in considerare sumele de acord realizate (de fapt diferenta peste salariul de baza).
Daca acordul este mai mare decat salariul, se poate considera ca diferenta este ca un spor permanent. Daca acordul este mai mic decat salariul, indemnizatia de CO nu va scadea decat pana la limita salariului de baza+sporuri permanente cuvenite pentru perioada respectiva.

Din cate cunosc, sporurile permanente au fost definite de Legea nr. 49/1992, lege care a fost abrogata de la data de 30.03.2001.
Se mai mentioneaza in HG nr. 257/2011 - normele de aplicare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii astfel:

ART. 127
(1) Sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevãzute în anexa nr. 15.


Dupa parerea mea, art.150 din Codul muncii ar trebui sa fie corectat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

calculul indemnizatiei de concediu mihialescu mioara mihialescu mioara Cum se calculeaza indemnizatia de concediu la o societate comerciala, pentru un salariat care lucreaza in program inegal de lucru si care are specificat in ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu odihna Aurica04 Aurica04 Buna ziua ! Societatea la care lucrez vrea de la data de 1 mai 2017 sa nu mai ia in calcul orele suplimentare lucrate de salariat la calculul indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Calcul c.o. elam elam buna ziua! va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: salariatii nostrii lucreaza in acord, indice acord care este specificat in cim ca adaos la salariu; ca ... (vezi toată discuția)