avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Variante posibile ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Variante posibile ?

Datorita unei otite am capatat hipoacuzie de o luna, iar directorul dorea sa ma mute la relatii cu clientii desi eu nu doream acest lucru prin preluarea de activitate de la cineva cu alt fel al muncii. Mentionez ca in noul punct de lucru sunt 2 posturi cu program de 2 ture, cele 2 posturi urmand a fi diferite ca fel al muncii prin mutarea mea in locul altcuiva. Presupun ca nu se va face nici un control medical de medicina muncii nici pe anul acesta. Ce pot pati ? Nu ar putea sa mi se ofere un alt loc de munca tot de acelasi fel al muncii pe care se doreste sa il preiau? Depinde de director ? Exista vreo reglementare pentru astfel de situatii ? Eu nu voi face fata noilor atributii deoarece in noul loc de munca este zgomot si eu am hipoacuzia medie spre severa.
Cel mai recent răspuns: petrulili , utilizator 18:08, 11 Februarie 2017
Buna ziua,

Daca din motive medicale nu puteti indeplini o functie pe care angajatorul vrea sa va mute, ar trebui sa aduceti acest lucru la cunostinta angajatorului pentru a va lasa pe actualul post sau sa va mute pe altul unde sa va descurcati.

Pentru schimbarea felului muncii in cadrul aceluiasi angajator nu se mai face controlul de medicina muncii, insa dvs. aveti obligatia sa-i aduceti la cunostinta angajatorului situatia medicala care va poate afecta randamentul la munca.
Sa aduc la cunostinta scris caci verbal si din concediu medical reiese ? Eu ma refeream la controlul anual de medicina muncii al tuturor angajatilor.
Art. 48 C.mun.
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

"Modificarea temporara a locului si felului muncii, fara consimtamantul salariatului, ca masura de protectie a acestuia, se intemeiaza de regula pe starea sanatatii salariatului, care de exemplu, care nu mai poate presta munca pe carea o avea datorită unei boli profesionale sau a unui accident de muncă. În aceeaşi situaţie se află şi femeile gravide, cele care au născut recent sau cele care alăptează şi al căror loc de muncă prezintă riscuri." (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 89)
freeelis a scris:

Art. 48 C.mun.
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.




Daca ati raspuns la problema cu acest articol din codul muncii, imi puteti explica si mie, va rog frumos, cum se aplica el in cazul descris mai sus, caci am dificultati de intelegere al acestui lucru. Mutarea pe postul unde este necesara comunicarea verbala, deci si o acuitate a auzului nu s-a efectuat inca. Care este aici situatia de forta majora sau pentru ce sanctiune disciplinara sau care este masura de protectie ?
Art.48 C.mun. s-ar aplica in cazul dvs , numai ca măsură de protecţie a salariatului si nu celelalte situatii - forta majora sau sanctiune disciplinara.

... Nu ar putea sa mi se ofere un alt loc de munca tot de acelasi fel al muncii pe care se doreste sa il preiau? Depinde de director ? Exista vreo reglementare pentru astfel de situatii ? ...


Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - locul si/sau felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
.....
b) locul muncii;
c) felul muncii;
.....

Alte discuții în legătură

Dreptul salariatului gabriela.enache gabriela.enache Buna ziua! De 8 luni lucrez la un supermarket unde am fost angajata ca lucrator comercial pe un anumit raion, lucru specificat si in contractul individual de ... (vezi toată discuția)
Munca GabrielaMihalcea7132 GabrielaMihalcea7132 Sunt asistent medical in spital si intreb daca mi se poate schimba locul de munca fara acordul meu (vezi toată discuția)
Buna ziua. lucrez in depozitul unui hipermarket de un an pe postul ... petrubogdsn petrubogdsn Buna ziua. Lucrez in depozitul unui hipermarket de un an pe postul de Coordonator Depozit in baza unui contract de munca pe perioada nedeterminata. Pe ... (vezi toată discuția)