avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul refuza sa-i dea concediul paternal de 5 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul refuza sa-i dea concediul paternal de 5 zile?este legal?

buna ziua,
din pacate angajatorul refuza sa-i dea sotului concediu paternal de 5 zile pentru nasterea copilului.
Spune ca nu este obligat sa-l plateasca.
este legal?
ce poate face?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:37, 10 Februarie 2017
Sotul dvs in calitate de tata al copilului poate beneficia de inca 5 zile lucratoare de concediu paternal , acordat in baza Legii nr.210/1999.

Legea nr.210/1999
ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Daca angajatorul refuza aplcarea prevederilor legale aveti posibilitatea sa faceti o sesizare la ITM.

Nici Codul Muncii si nici Legea nr.210/1999 nu prevad vreo sanctiune pentru angajator daca nu acorda asa ceva si , prin urmare, ITM-ul nu are cum sa-l sanctioneze contraventional pe angajatorul sotului dvs. - decat indirect -.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere acordate sotului la nasterea unui copil CrisIndi CrisIndi Buna ziua, Va scriu cu rugamintea de a ne ajuta pe mine si pe sotul meu cu o lamurire privind zilele libere acordate de catre angajator la nasterea unui ... (vezi toată discuția)
Concediu paternal la privat. ce pot face dacă patronul refuză să mi-l dea? AdrianCiora AdrianCiora Buna seara. Sotia mea numai ce a nascut de 3 zile. Si imi doresc ca sa imi iau concediu paternal. Cele 5 zile. Tin sa precizez ca lucrez la patron de aproape ... (vezi toată discuția)
Nastere copil simona.elisa simona.elisa la nasterea copilului care este perioada in care imi pot lua cele 5 zile? este o anumita perioada? multumesc (vezi toată discuția)