avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu Paternal la privat. Ce pot face dacă ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu Paternal la privat. Ce pot face dacă patronul refuză să mi-l dea?

Buna seara. Sotia mea numai ce a nascut de 3 zile. Si imi doresc ca sa imi iau concediu paternal. Cele 5 zile.
Tin sa precizez ca lucrez la patron de aproape 3 luni de zile.
Am mentionat patronului de concediu paternal si mi s-a spus ca nu exista acest concediu doar la cei cqre lucreaza la stat. Bugetari.
Am citit si in lege si spune ca avem dreptul la 5 zile plus 10 zile daca avem acel certificat.

Este dreptul nostru si doresc sa benificez de el.

Este adevarat sau? Daca nu ce pot face sa benificiez de acest drept.
Cel mai recent răspuns: AdrianCiora , utilizator 14:04, 7 Octombrie 2017
Dreptul taților la concediu paternal este reglementat de Legea concediului paternal nr. 210/1999.

Potrivit actului normativ mai sus mentionat, tatăl nou-născutului are dreptul la acordarea a 5 (cinci) zile lucrătoare de concediu paternal.

Legea este aplicabila atat celor din sectorul bugetar (aici nu in totalitate), cat si celor din sectorul privat.

Daca angajatorul refuza aplcarea prevederilor legale aveti posibilitatea sa faceti o sesizare la ITM.

Nici Codul Muncii si nici Legea nr.210/1999 nu prevad vreo sanctiune pentru angajator daca nu acorda asa ceva si , prin urmare, ITM-ul nu are cum sa-l sanctioneze contraventional pe angajatorul - decat indirect -.
Cornel Vasile a scris:
Deci, sa fac o cerere scris si sa le-o inmanez?
Mentionand conform articolului
Poate asa o sa imi deie.
Dreptul taților la concediu paternal este reglementat de Legea concediului paternal nr. 210/1999.

Potrivit actului normativ mai sus mentionat, tatăl nou-născutului are dreptul la acordarea a 5 (cinci) zile lucrătoare de concediu paternal.

Legea este aplicabila atat celor din sectorul bugetar (aici nu in totalitate), cat si celor din sectorul privat.

Daca angajatorul refuza aplcarea prevederilor legale aveti posibilitatea sa faceti o sesizare la ITM.

Nici Codul Muncii si nici Legea nr.210/1999 nu prevad vreo sanctiune pentru angajator daca nu acorda asa ceva si , prin urmare, ITM-ul nu are cum sa-l sanctioneze contraventional pe angajatorul - decat indirect -.

Formulati o cerere la care atasati copia certificatului de nastere.

Invocati : Legea 210/1999
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
Cornel Vasile a scris:
Va multumesc mult pentru informatii.

Formulati o cerere la care atasati copia certificatului de nastere.

Invocati : Legea 210/1999
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa-i dea concediul paternal de 5 zile?este legal? anna_mariac anna_mariac buna ziua, din pacate angajatorul refuza sa-i dea sotului concediu paternal de 5 zile pentru nasterea copilului. Spune ca nu este obligat sa-l ... (vezi toată discuția)
Zile libere acordate sotului la nasterea unui copil CrisIndi CrisIndi Buna ziua, Va scriu cu rugamintea de a ne ajuta pe mine si pe sotul meu cu o lamurire privind zilele libere acordate de catre angajator la nasterea unui ... (vezi toată discuția)
5 zile libere nastere copil vivi23ro vivi23ro cele 5 zile trebuie luate consecutiv de ex luni vineri sau pot fi luate cu intrerupere miercuri vineri , se sare simbata duminica si se continua in celalata ... (vezi toată discuția)