avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot cere anularea donatiei?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot cere anularea donatiei?

Parintii mei mi-au donat in 2007 un apartament compus din 2 camere, bucatarie, baie, beci (2 incaperi fara pardoseala) si 1/3 din partile de uz comun ale unui imobil, proprietatea lor.
Din fonduri proprii, am schimbat utilitatea celor 2 incaperi care initial erau un beci, am facut dezmembrarea terenului aferent (180 mp din 623), apoi in 2009 am vandut apartamentul.
In 2014, parintii mei au donat fratelui meu apartamentul de la etajul 1, apartament compus din 4 camere, bucatarie, 2 bai, pivnita si pod. Ulterior, in 2015, fiica tatalui meu (din prima lui casatorie), a primit, tot prin donatie de la parintii mei, mansarda compusa din 1 camera, bucatarie si baie.
Consider ca donatiile s-au facut in mod inegal, in special catre sora vitrega care de la divortul tatalui meu in 1974 nu a mai calcat niciodata pragul casei.
Ce pot sa fac in cazul acesta, mai ales ca o parte din banii obtinuti pe apartamentul meu am sustinut cheltuieli legate de un proces pentru restituirea unui teren, cheltuieli la care fratele meu nu a contribuit in mod egal.
Pot cere anularea sau revocarea donatiei? Sunt indreptatit la o despagubire din partea fratelui meu? Va rog sa ma ajutati cu sfaturi.
Cel mai recent răspuns: vidoqc , utilizator 18:51, 17 Februarie 2017
Revocarea donatiei poate avea loc in urmatoarele situatii:
Revocarea donaţiei
Art. 1023 Cod civil
Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Revocarea donaţiei
Art. 1020 cod civil
Cauzele de revocare
Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.

Cand se vor dezbate succesiunile de pe urma parintilor ar fi bine sa solicitati o cota mai mare asa cum credeti dumneavoastra!
Dl. Avocat, imobilul a fost integral instrainat prin donatie catre mine, fratele meu si sora vitrega. Eu am primit 1/4, fratele meu 2/4 si restul sora noastra. Nu cred ca se vor mai dezbate succesiunile.
Ce se mai poate face pentru a primi echitabil fiecare o parte relativ egala?
Inegalitatea despre care vorbiți nu este motiv de anulare.

În timpul vieții părinților dvs. vă puteți bucura de ceea ce vi s-a dat, nicidecum să vă plângeți.

Nimeni nu este obligat să lase moștenire. Și cu atât mai puțin să dăruiască (egal sau inegal) din timpul vieții un ...avans din moștenire. (donațiile fără scutire de raport sunt un fel de avans din moștenire).

Nu am de unde să știu cum au fost făcute donațiile în cazul dvs. (cu sau fără scutire de raport) De altfel, speța dvs. depășește cu mult cadrul unui forum.

Abia în clipa morții unuia dintre părinți s-ar putea discuta în concret/calcula exact dacă s-a încalcat sau nu rezerva succesorală a cuiva, pentru a ști dacă se pune sau nu problema reducțiunii liberalităților excesive. Excesive, nu ...egale!

Nu zice nimeni că donațiile ar trebui să fie egale. Legea cere să nu fie excesive (să nu încalce rezerva succesorală a moștenitorilor rezervatari)

Până în clipa morții, orice încercare de a spune da sau ba (s-a încălcat sau nu rezerva) este situată la nivelul ...ghicitului în frunzele de ceai. :)

Ar trebui să știu valoarea la data deschiderii moștenirii (= data morții) a bunurilor donate.

Păi dacă aș ști așa ceva, dacă aș ști valoarea care VA FI la data incertă pe care o știe/o VA stabili ...tanti cu unealta agricolă, care mai are și obiceiul de a da cu coasa când nu te-aștepți și într-altă oridine decât ni s-ar părea firească, înseamnă că premianții Nobel pentru științe economice, ar fi minciună în raport cu mine. :yes:

Dacă găsiți pe vreunul care zice că știe să vă calculeze exact valoarea rezervei inainte de data morții, să trageți repede ușa după dvs. :yes:

Ecuația cu prea multe necunoscute arată cam așa:

1. Rezerva succesorală este de jumătate din ceea ce ați fi primit dacă nu ar fi existat donațiile. Asta înseamană 1/8 din moștenirea tatălui dacă va pleca el mai întâi (având ca moștenitori soția supraviețuitoare cu o cotă succesorală de 1/4 și 3 copii, care ar primi restul de 3/4, ceea ce înseamnă o cotă succesorală de 1/4 fiecare, respectiv o rezervă de 1/8 pentru fiecare). Până aici pare că rezerva mamei dvs. nu este asigurată.

Dacă tanti cu coasa dă în altă ordine, atunci se schimbă fracțiile în raport (fiindcă mama dvs. are doar doi copii, nu trei).

1/8 din CE anume? Iată ...formula de calcul:

2. Valoarea masei succesorale în funcție de care se determină rezerva se calculează astfel:
- se determină activul brut al moștenirii prin însumarea valorii bunurilor existente IN CLIPA morții (= ne lăsăm surprinși. Am vaga impresie că nu știți exact nici ce au acum, darămite ce vor avea când vor trece dincolo).
- se scade pasivul succesoral din activul brut = :-/ (știți măcar ce datorii or avea acum?)
- se reunește fictiv, doar pentru calcul, la activul net, valoarea donațiilor făcute de cel care lasă moștenirea. (valoarea de la data morții, tinând cont de starea bunurilor la momentul donației, din care se scade valoarea eventualelor sarcini, dacă sunt, asumate prin contractele de donație...).

Cum vi se pare 1/4 din casă? (după ce veți fi încercat să ...ghiciți pe formula de mai sus)
E ...pe-acolo. :)

Pe scurt: Vedeți-vă de viață!

Am făcut această discuție, pentru că mulți au senzația că noi, avocații, am fi un soi de deținători ai adevărului absolut; că ne toarnă careva știința cu pâlnia peste noapte (inclusiv amănutele pe situația de fapt din speța lor, pe care nu le-au povestit) și noi, de „răi” ce suntem, nu vrem să răspundem clar, de tip alba-neagra pe toate și oricare dintre situațiile lor de viață și ... de moarte.

Dreptul nu este știință exactă.
Amănuntul X poate schimba răspunsul din adevărat în fals cu uluitoare rapiditate.
Unele dintre amănuntele care contează nici nu vi le puteți imagina. Din această pricină nu le povestiți decât după ...a douăzecea întrebare. Nici noi nu le putem bănui inainte de răspunsul la întrebarea Z care decurge din răpunsul la intrebarea Y etc.

Dacă vă limitați la răspunsuri pe forum, vă asumați riscurile.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2017
romascanu, moderator
Atat timp cat parintii traiesc aveau dreptul sa faca absolut orice (nu este interzis de lege )cu bunurile lor .Putea sa le vanda oricui si banii sa-i dea la loto.Nimeni nu putea sa-i oblige sa imparta egal ,prin donatie, orice ar fi avut. Daca nu aveau nimic?
Seara buna si va multumesc!
Tatal a decedat la aproape un an de la efectuarea donatiilor. Mama inca mai traieste, cu uzufruct viager pe apartamentul primit de fratele meu.
Valoarea la zi a apartamentului primit de mine se poate estima undeva la 60.000 EUR, fratele meu deja a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru partea lui, cu suma de 120.000 EUR.
Intrebarea mea era una legitima, deoarece fratele meu este plecat din tara de peste 20 de ani (in canada), timp in care eu am ramas cu parintii sa ii ajut (tatal a murit la 82 de ani). In tot acest timp, parintii ii trimiteau mici sume lunare de bani.
Eu dimpotriva am lucrat ca angajat si apoi pe cont propriu, dar totusi nu am avut pretentii la data efectuarii donatiei. Am multumit si am primit.
Insa vad o inechitate in deciziile luate si ma simt oarecum lezat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare donatie teodorescu sorinela teodorescu sorinela Buna ziua. Daca decedatul a facut donatie unuia dintre fii, rezultat din a doua casatorie, ceilalti fii (care sunt utilizatorii imobilului) pot ataca ... (vezi toată discuția)
Contestare donatie Daniel1956 Daniel1956 In 2009,pentru a termina amiabil un divort,am fost pus in situatia,in loc de partaj,care imi parea un gen de tiganie,sa primesc acceptul la divort in schimbul ... (vezi toată discuția)
Testament vs succesiune teddybartis teddybartis Părinţii (în viaţă) au stabilit prin testament încheiat deja, modul de împărţire a bunurilor către descendenţi. Astfel unul dintre copii ar lua un ... (vezi toată discuția)