avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurari

buna ziua!sunt o angajata intr-un supermarket unde s au facut disponibilizari in vreo trei etape.In urma restructurarii facute am ramas o treime din nr total de angajati,munca pe care o prestam e de trei ori mai mare si cu toate astea ni sau luat bonurile de masa,ni s-a luat sporul de fidelitate si urmeaza sa ni se mai reduca salariul.As vrea sa stiu daca e legal sa ni se diminueze salariile fara nici un act semnat de ambele parti,pentru ca noi angajatii am fost anuntati telefonic atunci cand ni s a luat sporul de fidelitate!Cum trebuie procedat conform legii? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Florentina Ragalie , Consilier juridic 11:33, 10 Septembrie 2009
Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul muncii.
Modificarea c.i.m. se poate face prin incheierea unui act aditional la c.i.m.
De asemenea, anterior modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le modifice in contract.
In situaţia în care angajatorul nu îşi execută obligaţia de informare prevăzută la art. 17 C.mun., salariatul are dreptul să sesizeze, în termen de 30 de zile de la data neîndeplinirii acestei obligaţii, instanţa judecătorească competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutării de către angajator a obligaţiei de informare.
1. Daca nu se precizeaza in contractul colectiv de munca si nici in contractul individual de munca, atunci bonurile va pot fi retrase, asa cum v-au si fost acordate, fara nici o alta formalitate (eventual o decizie de incetare a acordarii lor si asta numai daca acordarea lor a fost hotarata printr-o decizie);
2. Idem pentru sporul de fidelitate;
3. Privitor la modificarea salariului, aceasta nu poate fi facuta decat cu acordul ambelor parti, acord materializat prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

anuntul salariatului cu privire la schimbarea conditiilor de munca tromar tromar Mai exista obligativitatea angajatorului de a anunta in scris angajatul cu privire la intentia de modificare a clauzelor Contractului de munca cu 15 zile ... (vezi toată discuția)
Sporul de fidelitate ContSters394407 ContSters394407 Buna ziua, In cadrul firmei se ofera spor de fidelitate in felul urmator: la 1 an vechime se ofera 4 % la 2 ani vechime se ofera 8 % la 3 ani vechime ... (vezi toată discuția)
Am dreptul sa refuz mutarea pe un alt post? ankalupu ankalupu daca angajatorul decide sa ma mute pe alt department decat cel pentru care am fost angajat, cu alt orar, si eu nu sunt de accord pot refuza? daca refuz ... (vezi toată discuția)