avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct

Buna ziua!

Am o intrebare legata de posibilitatea trecerii unei clauze de uzufruct intr-un contract de vanzare al unui imobil.
Deci: X cumpara un apartament de la Y si doreste ca uzufruct pe acel imobil sa fie al lui Z (care nu are nici o legatura prealabila cu apartamentul, sau cu vanzatorul Y).
Este posibil? Sunt sigura ca trebuie sa fie, dar cum? Dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare propriu-zis, se poate face un act notarial separat care sa prevada uzufruct?

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2017
Maria_V_1234, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:02, 13 Februarie 2017
Buna ziua,
UZUFRUCT sau drept de abitatie?
se poate face contractul vanzare- cumparare si uzufructul la notar ( toate intr-un singur contract)
Pentru noi nu cred ca ar fi vreo diferenta practica. E vorba de dreptul de a locui acolo, nu de a beneficia de chirie sau altele asemenea. Ce ar fi mai simplu si mai eficient...
Dreptul de abitaţie se aseamănă foarte mult cu dreptul de uzufruct prin faptul că se stabilesc şi se pierd în acelaşi mod, diferenţa constând doar în întinderea lor, la dreptul de abitaţie fiind mai mică. Se şi aplică aceleaşi reguli ca şi la uzufruct.
” Dreptul de abitaţie este un drept de uz care are ca obiect un imobil cu destinaţie de locuinţă. Titularul său are dreptul de a poseda şi folosi imobilul altei persoane, pentru satisfacerea nevoilor proprii de locuit şi ale familiei sale” [1]. Întinderea atributelor acestui tip de titular se rezumă doar la folosinţă, fără a mai putea dispune şi altfel de dreptul de abitaţie. Acest drept nu poate fi cedat, nici închiriat, neputându-se constitui asupra lui vreun drept tabular.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Probleme abitatie viagera florest florest Va supun atentiei cazul meu: sunt proprietarul unui apartament cu 4 camere cumparat de tatal meu. La data cumpararii apartamentului parintii mei erau ... (vezi toată discuția)
Legat de dr. de uzufruct Lisimah Lisimah Buna seara,situatia mea este urmatoarea:bunicul urmeaza sa vanda un imobil(casa) si sa cumpere un alt imobil(apartament) de la aceeasi persoana,urmand a-mi ... (vezi toată discuția)
Uzufruct sau drept de uz? catadanitm catadanitm Buna ziua, Sunt propietarul unui apartament si doresc sa ofer unui prieten drept de uz sau uzufruct. Mentionez ca eu doresc in continuare sa raman in ... (vezi toată discuția)