avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct sau drept de uz?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct sau drept de uz?

Buna ziua,

Sunt propietarul unui apartament si doresc sa ofer unui prieten drept de uz sau uzufruct.
Mentionez ca eu doresc in continuare sa raman in apartament si nu doresc ca el sa aiba vreun drept asupra lui cu exceptia celui de folosinta.

Pe scurt poate locui in apartament pe intreaga perioada a vietii sale vedere legal insa vreau sa ma asigur ca nu are absolut niciun alt drept de propietate, adica sa nu isi transmita acest drept, sa nu faca mofificari in imobil . Este posibil acest lucru?

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 14:14, 22 Octombrie 2011
mai corect ar fi sa facui un contract de inchiriere sau comodat.
Stimate domn,

Dreptul de uzufruct cât și dreptul de uz sunt considerate dezmembrăminte ale dreptului de proprietate, prin aceasta întelegând că proprietarul cedează anumite atribute ale proprietății sale, altora, ramânând cu nuda proprietate.

În cele ce urmează, vă conturez doctrina referitoare la cele două drepturi:

Dreptul de uzufruct este un drept real principal derivat asupra bunului, mobil sau imobil, al altei persoane, şi pe care îl deţine pe o perioadă determinată de timp.
Caracteristici:

* se constituie asupra bunurilor altuia;
* este opozabil terţilor prin faptul că este un drept real;
* este temporar, astfel că uzufructuarul care este persoană fizică poate fi cel mult viager, iar dacă este persoană juridică poate să-l folosească cel mult 30 de ani;
* este intransmisibil.
*se înscrie în cartea funciară ca sarcină

Uzufructuarul este dator la înapoierea bunului în starea în care l-a primit;
Uzufructuarul poate reține fructele bunului - beneficiiile realizate de pe urma bunului.
Fructele reprezintă tot ceea ce se produce, de către bun, în mod periodic, fără a îi fi afectată substanța, deci, în ceea ce privește un apartament este corba de chirie.

Dreptul de uzufruct

Este o varietate a dreptului de uzufruct constand in posibilitatea unei persoane de a poseda si folosi, pentru nevoile sale si ale familiei sale, un lucru mobil sau imobil proprietatea altei persoane,de a dobandi fructele acestuia si a dispune asupra lor.

Dreptul de uz are un caracter personal, neputand fi cedat sau inchiriat.

Diferența dintre cele două drepturi este și asupra fructelor, în cazul uzului fiind limitată la trebuinţele titularului dreptului şi ale familiei sale, ele neputând fi înstrăinate.

Conform art. 709 Noul Cod Civil, în lipsa unei stipulații contrare, uzufructuarul are folosința exclusivă a bunului,
per a contrario, reiese că dacă faceți o stipulație contrară, prietenului i se poate ceda uzul doar pentru o cameră.

Vedeți art. 749 și următoarele din Noul Cod Civil.

Diferența între comodat, inchiriere și uz, uzufruct este și legată de durata acestora, în cazul uzufructului, uzului putând fi pe viață.

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Constituiti un drept de abitatie viagera, care se stinge la decesul acestuia. va fi notat si in CF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract comodat se semneaza de persoana cu uzufruct sau de cea cu nuda proprietate. buna ziua, vreau sa-mi mut sediul firmei de la cabinetul de avocatura ... VASSY VASSY Buna ziua, Vreau sa-mi mut sediul firmei de la cabinetul de avocatura la mine acasa si sa fac contract de comodat, insa problema este ca nu stiu cine trebuie ... (vezi toată discuția)
Bună ziua dacă moștenește o proprietate pe care are cineva ... Bad mother Bad mother Bună ziua Dacă moștenești o proprietate pe care are cineva uzufruct viager ( lăsat în testament de fostul proprietar), uzufructuarul are dreptul sa nu ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)