avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa speciala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa speciala

buna seara asi dori sa aflu si eu daca tatal meu care a muncit la mina dalja din petrosani si apoi la mina zlatna se poate incadra la grupa speciala el muncind in subteran 100% din timpu de munca ??? si daca ar putea cere sa-i fie recalculata pensia si pentru grupa speciala cum se calculeaza acuma ?? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 08:55, 21 Februarie 2017
Era important sa precizati data cand a iesit la pensie si daca a beneficiat pana in prezent de grupa de munca la calculul pensiei.
Lucrand in subteran 100 % din timpul de lucru ar trebui sa fie incadrat in grupa I de munca/ conditii speciale de munca.
In mod normal, trebuie sa obtina o adeverinta de la firmele respective, intocmite dupa modelul din anexa 14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare din care sa reiasa perioadele de timp lucrate in grupa de munca.
Adeverintele se depune la casa judeteana de pensii, cu nr. de inregistrare/ data (se pot trimite prin posta cu confirmare de primire) si se solicita recalcularea pensiei.
buna domnu Popa, el a iesit in pensie in 1997si a beneficiat de cresterea de 50 % la calcul dar ma interesa sa stiu cum se calculeaza acea grupa speciala si cate puncte beneficiaza daca i se calculeaza pentru ca eu am o premonitie ca ar fi mai avantajos calculul cu grupa speciala fata de calculul primit pana acuma adica ar rezulta mai multe puncte de acea si intrebam

sa inteleg ca trebuie sa faca o cerere la mina in care sa primeasca adeverinta cu grupe speciale conform modelului anexei 14 din care sa reiasa ca a lucrat acolo
are vreo importanta cati ani a lucrat ca intr- o parte are 10 ani si in alta 5 ani
Lucrand in subteran ca miner, daca a iesit la pensie in 1997 a beneficiat de prevederile Legii pensiilor nr. 3/ 1997 si in mod normal, pensia trebuia sa-i fie calculata tinand cont de grupa de munca. Daca la depunerea dosarului de pensie, in carnetul de munca nu a avut mentiuni legate de grupa de munca, trebuie sa solicite adeverinta de la cele 2 mine pe care sa o depuneti la casa judeteana de pensii.
Va trebui sa asteptati si aplicarea in practica a Legii nr. 192/ 2015, daca tatal dvs. nu a beneficiat pana in prezent de grupa de munca (?!) la calcul pensie, lege care se aplica retroactiv incepand cu 01.01.2016, nu este nevoie de cerere adresata la CJP, dar nu prezent nu sunt lamurite conditiile de aplicare in practica. Daca doriti informatii suplimentare despre aceasta lege, gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/for...
multumesc
Cat este stagiul complet de cotizare trecut in decizie ?30 de ani ?

Alte discuții în legătură

Grupa i aura69 aura69 Buna ziua, Am iesit la pensie in anul 1991 ,am lucrat in mina 20 ani gr I,nu mi s-a calculat gr conf. ogu 100/2008 spunand ca mi-au dat-o in 2005,nici vorba ... (vezi toată discuția)
Pensie zona 1 de radiatii Marius Baicu Marius Baicu Tatal meu a lucrat 43 de ani dar in conditii de grupa 1 de munca aproape 23 de ani (1969-1992 in baza unei adeverinte emise in 2001) si s-a pensionat in 1997 ... (vezi toată discuția)
Pensie Ana Ungurasu Ana Ungurasu Pensia de urmaș de ce nu sa recalculat (vezi toată discuția)