Eu am fost adoptat de o familie si in certificatul de nastere este trecut numele parintilor care m-au nascut.Dupa un numar de ani a trebuit sa dezbat o mostenire de pe urma parintilor adoptivi,ceia ce nu am putut din motivul ca pe certificatul de nastere este trecut numele parintilor care m-au nascut.Ce este de facut in acest caz.Mentionez ca actualul nume care il port este al parintilor care m-au adoptat.
Sa intelegem ca parintii adoptivi nu au procedat la intocmirea unui nou act de nastere dupa adoptie?
ART. 23-LEGE Nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă
(1) În cazul adopţiei se va întocmi un nou act de naştere de către serviciul public
comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă
din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în raza căreia se află domiciliul
adoptatului ori sediul instituţiei de ocrotire în îngrijirea căreia se găseşte adoptatul.
Pentru ca aveti acum numele parintilor adoptivi insemna ca acestia au inregistrat adoptia la primarie.
Nu ati gasit printre actele ramase de la parinti hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei?
Notarul nu v-a dat niciun fel de indrumare cu privire la rezolvarea situatiei?
Mergeti la oficiul de stare civila si solicitati indrumari.
Da. Este vorba de o adoptie cu efecte restranse. O infiere simpla. Sunt cazuri foarte putine de acest gen. In acest caz dvs.aveti dreptul la mostenire dupa ambele perechi de parinti, atat dupa cei firesti cat si dupa cei care v-au adoptat.Trebuie sa mergeti la primaria de inregistrare a nasterii dvs. unde sa-l rugati pe ofiterul starii civile sa va caute decizia de adoptie sau sentinta judecatoreasca. Daca este sentinta sa va comunice nr. si poate o gasiti la judecatorie.Teoretic puteti sa gasiti mentiunea chiar pe marginea actului dvs. de nastere, dar se poate sa aveti surprize de genul ca au uitat sa opereze mentiunea marginala. In acest gen de adoptii nu se intocmeste act nou de nastere celor adoptati ci ramane acelasi, cel initial de la inregistrarea nasterii. Doar se face o mentiune. E bine sa stiti ca nu se dau extrase ori certificate cu mentiunea de adoptie pe ele. Deci singura salvare este sa gasiti actul de infiere fie la primarie, fie la judecatorie, ori pe la parinti pe acasa, prin cutia lor cu acte vechi.
Moºtenitor înfiat
simonik2011
buna seara, matusa mea a avut un copil pe care l-a dat spre infiere la un an dupa nastere, acum, dupa decesul matusii persoana care a fost data spre infiere ... (vezi toată discuția)