avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Asigurator RCA pretinde despagubiri de la conducatorul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Asigurator RCA pretinde despagubiri de la conducatorul vinovat

Buna ziua,

Pe scurt: poate o firma RCA sa pretinda despagubiri de la conducatorul vinovat? in ce conditii?

Situatia pe larg:
Un prieten (persoana X -fara permis) a fost lasat de un prieten de-al sau (persoana A) la volanul masinii (masina A - a persoanei A).
Persoana X a luat piciorul de pe frana, iar masina A fiind in panta s-a pus in miscare si a avariat usor masina B, ce era parcata.
Politia a facut cercetari, dispunand in cele din urma neurmarirea inceperii penale.
Persoana X a platit reparatia masinii A (a prietenului sau care l-a lasat la volan).
Masina B a fost reparata cu polita RCA a masinii A (cum era si normal).

Doar ca acum asiguratorul masinii A cere despagubiri (exagerate chiar) persoanei X, amenintand cu actionarea in judecata in caz de neplata. Pentru a fi si mai intimidanti au atasat la instiintarea trimisa persoanei X tot dosarul de dauna (doar ca in acesta nu se precizeaza cat a costat fiecare reparatie platita, ci doar cuantumul total).

Este legal acest lucru? Au cei la firma de asigurari vreun castig de cauza cu o asemenea pretindere? Nu pentru asta se plateste asigurare - ca sa fii acoperit in caz de accident?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2017
mihaidmro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 13:15, 13 Februarie 2017
Da, este legal: art. 24, pct.b din Ordonanta 54/2016 sau, daca accidentul s-a produs inainte de ordonanta, aveti aceleasi dispozitii in Norma ASF 23/2014 si in Legea 136. Actiunea asiguratorului RCA se numeste actiune in regres si este posibila in cazul in care soferul vinovat de producerea accidentului nu avea permis. Acum depinde si ce intelegeti prin despagubiri exagerate si de ce le considerati astfel.
In primul rand multumesc pentru raspuns!
Daca politia a decis nesanctionarea faptei, asta nu inseamna ca mentiunea "incriminate de dispoziţiile legale privind
circulaţia pe drumurile publice ca infracţiuni săvârşite cu intenţie"
nu se aplica aici?

Prin despagubiri exagerate ma refer ca pentru niste zgarieturi si o usa indoita la o skoda din nu-stiu-ce an nu poti pretinde 3900 Ron, cu atat mai putin daca nu este specificat in dosarul de dauna costul individual al fiecarei reparatii efectuate. Si mai mult, mi s-ar parea normal ca aceste costuri sa ii fie prezentate vinovatului inainte de efectuarea lor, cu scop macar consultativ.

Daca eu vreau sa imi duc masina intr-un service din SUA si sa schimb componentele afectate cu unele din aur, nu inseamna ca pot emite ulterior pretentii sa imi despagubeasca cineva drumul si piesele. -asta e parerea mea.
incriminat este condusul fara permis; politia a decis nesanctionarea faptei constand in producerea accidentului deoarece nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni

se poate discuta cu asiguratorul insa daca paguba a fost platita, doar in instanta vad eu sa mai aveti vreo sansa sa schimbati suma
Am gasit asta in norma 39/2016 la ARTICOLUL 17(Constatarea prejudiciilor), punctul 2
"În cazul în care despăgubirea urmează a fi recuperată în condiţiile prevăzute la art. 24 din OUG nr. 54/2016, procesul- verbal se semnează de către persoana prejudiciată,
asigurat/conducătorul vehiculului asigurat şi specialistul constatare daune"


In lipsa unui astfel de proces verbal, se mai pot invoca punctele de la art. 24 oug 54/2016?

Sa inteleg ca am avut dreptate mai sus cand am spus ca daunele ce urmeaza a fi platite trebuiesc instiintate vinovatului? Deci daca firma de asigurari doreste sa isi recupereze daunele (conform art.24 OUG 54/2016) trebuia ca intre momentul constatarii daunelor si plata acestora sa ceara semnarea procesului verbal de constatare si persoanei vinovate?
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2017
mihaidmro, utilizator
In primul rand ca nu stiu daca va supuneti ordonantei fiindca nu stiu cand s-a petrecut accidentul. In al doilea rand, ar fi multe de spus cu privire la circumstantele in care s-a produs accidentul insa in principiu, RCA-ul se incheie pentru a despagubi tertii cu mentiunea ca asiguratorul are drept de regres in anumite circumstante. V-ati dus la constatare? Trebuie sa intelegeti ca vina apartine soferului, in acest caz. Daca actiunea in regres este exagerata, puteti sa va aparati in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare in garantie mihacireasa mihacireasa Am imprumutat masina cuiva care ulterior a provocat un accident in Ungaria cu pagube materiale. S-a constatat ca masina nu avea polita RCA , nici Carte Verde. ... (vezi toată discuția)
Victimă în accident de circulație. Șoferița poate fi dată în judecată de firma de asigurări? absgaard absgaard Salutare, Am fost implicat intr-un accident de masina destul de grav, masina fiind a mea insa eu am fost in dreapta, aceasta fiind condusa de o prietena. Am ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca CRISTINCA CRISTINCA In urma cu o saptamina,sora mea a avut un accident ,in acel accident a murit ea,viitorul ei sot si un prieten,vinovat de accident a fost prietenul ei deoarece ... (vezi toată discuția)