avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Victimă în accident de circulație. Șoferița poate ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Victimă în accident de circulație. Șoferița poate fi dată în judecată de firma de asigurări?

Salutare,

Am fost implicat intr-un accident de masina destul de grav, masina fiind a mea insa eu am fost in dreapta, aceasta fiind condusa de o prietena. Am de stat 2 luni in recuperare in urma unor probleme la coloana vertebrala, iar intre timp m-au contactat o firma de despagubiri pentru a face un dosar de despagubiri din partea firmei de asigurare. In cele din urma, daca eu primesc bani de la firma de asigurare, exista posibilitatea ca acea firma de asigurare sa o dea in judecata pe soferita pentru a cere despagubiri la randul lor? Chestia este ca nu prea vreau sa i se faca rau soferitei in niciun fel prin cererea mea de despagubire din partea firmei de asigurare.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 13:16, 4 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salut,

Societatea de asigurari are dreptul (daca a despagubit) de a se intoarce impotriva persoanei care este vinovata de producerea accidentului. Asta nu inseamna ca nu vor parcurge o procedura de mediere (negociere cu voi) inainte de a solicita creanta (valoarea despagubirii achitate in conform contractului de asigurare) in instanta.
In principiu nu a fost ea de vina, insa exista un dosar penal pe numele ei. Deci sa inteleg ca daca primesc bani din partea societatii de asigurari, soferita poate fi trasa la raspundere de catre acestia? Pentru ca nu imi doresc lucrul acesta...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conteaza ce poate dovedi asiguratorul in raport de ce s-a retinut si de catre agentul constatator pe tema accidentului. Daca s-a facut vinovata de producerea accidentului, raspunderea ei este o raspundere civila (contraventionala) si nu raspundere penala, deci nu ar trebui sa fie o problema faptul ca se afla in cercetare penala (decat eventual de circumstantiere a conduitei ei sociale in general).

Asiguratorul se va indrepta (printr-o actiune civila) impotriva persoanei responsabile de producerea accidentului daca asiguratorul a fost tinut (in baza contractului de asigurare) la achitarea unei sume intrucat a intervenit unul dintre cazurile asigurate.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Este vorba de o asigurare de raspundere civila (RCA), in care obiectul este tocmai plata despagubirilor pentru persoanele pagubite. Nu are legatura cercetarea penala (distrugere) cu plata despagubirilor - sunt 2 lucruri separate.

In acest caz, Asigurătorul RCA are dreptul de a recupera sumele plătite drept despăgubire de la persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului, doar în următoarele situaţii:
a) accidentul a fost produs cu intenţie;
b) accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziţiile legale privind circulaţia pe drumurile publice ca infracţiuni săvârşite cu intenţie, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracţiuni săvârşite cu intenţie;
c) accidentul a fost produs în timpul când autorul infracţiunii săvârşite cu intenţie încearcă să se sustragă de la urmărire;
d) persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului a condus vehiculul fără consimţământul contractantului;
e) asiguratul a refuzat în mod nejustificat îndeplinirea obligaţiilor sale împiedicând în acest fel asigurătorul RCA să desfăşoare propria investigaţie conform prevederilor art. 21 alin. (3), iar asigurătorul este în măsură să probeze că acest fapt a condus la plata nejustificată a despăgubirii.
Nu a produs accidentul intentionat. Nu a fost in stare de ebrietate, iar toate actele sunt in regula. Eu ca si proprietar al masinii si pasager am primit din partea spitalului 60 zile de recuperare, iar astfel doresc sa primesc despagubiri din partea societatii de asigurare.

Alte discuții în legătură

Asigurator rca solicita recuperarea despagubirii suportate KMaria KMaria Buna , Anul trecut in august s-a intamplat sa fiu implicata ca si conducator auto, intr-un accident rutier minor. Nici in momentul de fata nu sunt 100% ... (vezi toată discuția)
Daune morale intervenient forțat Mihai1005 Mihai1005 Asiguratorul meu a fost dat in judecată Pt daune morale in urma unui accident rutier soldat cu o vătămare corporală . Eu figurez ca intervenient forțat . ... (vezi toată discuția)
Inplicat ca victima intr-un accident cu alcool and_obsesion and_obsesion aucm 3 zile am fost victima unei tamponari in care soferul vinovat consumase alcool (0,96 ) .... intrebarea e cum fac sa mi repar masina si sa nu trebuiasca sa ... (vezi toată discuția)