avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Victimă în accident de circulație. Șoferița poate ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Victimă în accident de circulație. Șoferița poate fi dată în judecată de firma de asigurări?

Salutare,

Am fost implicat intr-un accident de masina destul de grav, masina fiind a mea insa eu am fost in dreapta, aceasta fiind condusa de o prietena. Am de stat 2 luni in recuperare in urma unor probleme la coloana vertebrala, iar intre timp m-au contactat o firma de despagubiri pentru a face un dosar de despagubiri din partea firmei de asigurare. In cele din urma, daca eu primesc bani de la firma de asigurare, exista posibilitatea ca acea firma de asigurare sa o dea in judecata pe soferita pentru a cere despagubiri la randul lor? Chestia este ca nu prea vreau sa i se faca rau soferitei in niciun fel prin cererea mea de despagubire din partea firmei de asigurare.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 13:16, 4 Octombrie 2017
Forumul asta chiar nu este moderat de nimeni ? De ce sunt lasate raspunsuri eronate postate de persoane care se pare ca nu au cunostinte in domeniu sau le au eronate ? Forumul asta ar trebui sa fie unul profesionist dar incepe sa semene cu un gruyp de FB unde toti isi dau cu parerea dupa cum ii taie capul .
Asiguratorul are dreptul sa recupereze despagubirea de la soferul vinovat doar in anumite conditii, expuse mai sus de IRIS BROKER . Ce debiteaza userul AndreiT ar trebui sters .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul civil dispune in cuprinsul Art. 1220 ca În limitele indemnizaţiei plătite, asigurătorul este subrogat în toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurării împotriva celor răspunzători de producerea pagubei, cu excepţia asigurărilor de persoane.

Asiguratul răspunde pentru prejudiciile aduse asigurătorului prin acte care ar împiedica realizarea dreptului prevăzut mai sus.

Utilizatorul nu a specificat faptul ca este vorba despre o polita RCA, si RCA nu este singurul tip de asigurare pe care il poate incheia pentru masina (ex. CASCO). Legea 132/2017 nu contine dispozitii contrare dreptului comun in materie (art. citat din Codul Civil), dor limiteaza dreptul asiguratorului de regres impotriva persoanei vinovate, sub conditiile citate in postarea IRIS Ag de mai sus.

Multumim pentru input-ul profesionist, care il completeaza admirabil pe cel al IRIS Ag.
Daca nu s-a dovedit intentia sau reaua vointa cu privire la accident (si inteleg ca nu este cazul) RCA nu poate sa se indrepte impotriva vinovatului pentru recuperarea daunelor achitate victimei. Totusi, ca sa beneficiati de daune din partea RCA nu trebuie ca in procesul verbal al politiei sa apara ca nu aveti nicio pretentie de la vinovat chiar daca agentul v-o solicita. Bafta
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca persoana care a condus autoturismul si a provocat accidentul nu avea asigurare RCA va plati toate daunele materiale si morale.
Persoana care a condus nu era proprietara autoturismului si, implicit, nu avea o asigurare RCA pentru autoturismul ce il conducea. Poate ca avea o asigurare RCA pentru un alt autovehicul. Actele normative nu prevad posibilitatea platii despagubirii de catre asigurator intr-un asemenea caz.
In concuzie, persoana care a condus autoturismul va plati toate daunele materiale si morale.
ing. Ioan Ciobanu
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2017
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calea corecta e ca in astfel de caz sa pagubitul sa fie despagubit de catre Fondul de Garantare care a preluat atributiile FPVS-ului si apoi sa incerce sa recupereze prejudiciul de la persoana vinovata de accident .

Dar ne-am departat mult de intrebarea initiatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurator rca solicita recuperarea despagubirii suportate KMaria KMaria Buna , Anul trecut in august s-a intamplat sa fiu implicata ca si conducator auto, intr-un accident rutier minor. Nici in momentul de fata nu sunt 100% ... (vezi toată discuția)
Daune morale intervenient forțat Mihai1005 Mihai1005 Asiguratorul meu a fost dat in judecată Pt daune morale in urma unui accident rutier soldat cu o vătămare corporală . Eu figurez ca intervenient forțat . ... (vezi toată discuția)
Inplicat ca victima intr-un accident cu alcool and_obsesion and_obsesion aucm 3 zile am fost victima unei tamponari in care soferul vinovat consumase alcool (0,96 ) .... intrebarea e cum fac sa mi repar masina si sa nu trebuiasca sa ... (vezi toată discuția)