avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune morale intervenient forțat
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune morale intervenient forțat

Asiguratorul meu a fost dat in judecată Pt daune morale in urma unui accident rutier soldat cu o vătămare corporală . Eu figurez ca intervenient forțat . Asiguratorul se poate întoarce împotriva mea ? Precizez ca dosarul penal era închis . Ce ar trebui sa fac ? Asiguratorul ar trebui sa plătească suma ?
Cel mai recent răspuns: Mihai1005 , utilizator 20:47, 27 Ianuarie 2019
Plateste asiguratorul, se poate intoarce cu regres impotriva dumneavoastra.

Potrivit actului normativ art. 58 din Legea nr. 136/1995, cazurile in care asiguratorul RCA poate recupera de la asigurat sau de la conducatorul autoturismului vinovat de producerea accidentului despagubirea platita victimei sunt:
· in situatia in care accidentul a fost produs cu intentie;
· accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni cu intentie;
· accidentul a fost produs in timpul in care autorul infractiunii savarsite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmarire;
· persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus autoturismul fara consimtamantul asiguratului.
Multumesc de raspuns . Deci nu ar trebui sa imi fac griji ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 136/95 a fost abrogată și înlocuită cu OUG 54/2016, care, în ce vă privește, prevede următoarele:

Dreptul asigurătorului RCA de a solicita recuperarea sumelor plătite


ARTICOLUL 24
Condiţii

Asigurătorul RCA are dreptul de a recupera sumele plătite drept despăgubire de la persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului, în următoarele situaţii:
a) accidentul a fost produs cu intenţie, stabilită conform legii;
b) accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziţiile legale privind circulaţia pe drumurile publice ca infracţiuni săvârşite cu intenţie, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracţiuni săvârşite cu intenţie;
c) accidentul a fost produs în timpul când autorul infracţiunii săvârşite cu intenţie încearcă să se sustragă de la urmărirea penală;
d) persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului a condus vehiculul fără consimţământul contractantului;
e) asiguratul a refuzat în mod nejustificat îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 16, împiedicând în acest fel asigurătorul RCA să desfăşoare propria investigaţie conform prevederilor art. 20 alin. (3), iar asigurătorul este în măsură să probeze că acest fapt a condus la plata nejustificată a despăgubirii.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai probabil, accidentului i se aplica inca legea 136 :)
Revin acum părțile nu se înțeleg la o suma și după un recurs mi s-a schimbat statul in intimat . Trebuie sa ma îngrijorez ?

Alte discuții în legătură

Asigurator rca solicita recuperarea despagubirii suportate KMaria KMaria Buna , Anul trecut in august s-a intamplat sa fiu implicata ca si conducator auto, intr-un accident rutier minor. Nici in momentul de fata nu sunt 100% ... (vezi toată discuția)
Asigurarile accident okey okey la un accident cu victime intra asigurarile pentru despagubiri Acum asigurarile dupa despagubirea victimilor vor incerca sa-si recupereze despagubirea data ... (vezi toată discuția)
BunĂ ziua...daca am cumpĂrat o masina iar proprietarul mia ... majestik majestik BUNĂ ZIUA...DACA AM CUMPĂRAT O MASINA IAR PROPRIETARUL MIA DAT CONSIMTAMANTUL SA CIRCUL CU ASIGURAREA LUI IAR INTRE TIMP AM PRODUS UN ACCIDENT CU DAUNE ... (vezi toată discuția)