avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare medicala de sanatate si concediul medical
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare medicala de sanatate si concediul medical

Buna ziua. In primul rand doresc sa-mi cer scuze daca am deschis acest subiect unde nu trebuie. Problema mea ar fi in felul urmator. Tatal meu lucreaza ca taximetrist. Este persoana fizica autorizata. A suferit un accident care a necesitat internare. Am fost si am platit asigurarea medicala la Casa Judeteana de asigurari de sanatate pentru 2 ani si 7 luni inainte, deoarece nu o avea platita. Recent a fost externat si as dori sa stiu daca poate beneficia de concediu medical. Din ce am inteles de la spitalul unde a fost internat, el trebuie sa duca o adeverinta cum ca nu ar fi avut concediu medical. Problema de unde pot scoate aceasta adeverinta. Multumsec anticipat de raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters76710 , utilizator 23:42, 10 Septembrie 2009
Sunt doua lucruri distincte,in acest caz.
Platind cei 6.5% din veniturile obtinute beneficiaza de asigurarea sociala de sanatate.
Pentru a beneficia de indemnizatia de concediu medical este nevoie sa se inregistreze si sa achite la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate o contributie trimestriala in valoare de 0.85% din veniturile obtinute.Concediul medical se acorda in baza certificatului medical eliberat de medicul de familie(sau institutia abilitata) iar acesta trebuie depus la CASS.
Nu stiu daca are posibilitatea de a beneficia de concediu medical,cu efectuarea platii retroactive.
S-ar putea sa existe o exceptie,in aceasta situatie.
elenaerdei a scris:

Sunt doua lucruri distincte,in acest caz.
Platind cei 6.5% din veniturile obtinute beneficiaza de asigurarea sociala de sanatate.
Pentru a beneficia de indemnizatia de concediu medical este nevoie sa se inregistreze si sa achite la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate o contributie trimestriala in valoare de 0.85% din veniturile obtinute.Concediul medical se acorda in baza certificatului medical eliberat de medicul de familie(sau institutia abilitata) iar acesta trebuie depus la CASS.
Nu stiu daca are posibilitatea de a beneficia de concediu medical,cu efectuarea platii retroactive.
S-ar putea sa existe o exceptie,in aceasta situatie.

Multumesc de raspuns. O singura chestie nu am inteles. La spital pentru a-i elibera certificatul medical, trebuie sa aduca o adeverinta care sa ateste ca nu a avut concediu medical in ultimile 12 luni. De unde pot scoate o asemenea adeverinta avand in vedere ca el este persoana fizica autorizata? Cand am platit la CAS am avut nevoie de la fisc de adeverintele de venit, dupa care au calculat totalul de plata al asigurarii medicale. Acum in aceste adeverinte de venit nu ar fi fost trecut daca ar fi avut concediu medical?
Multumesc de raspuns.
Incercati sa vorbiti la Casa de asigurari.Daca in ultimul an a fost persoana fizica autorizata,cred ca acolo ar fi rezolvarea.
De asemenea,ar putea fi o solutie si adeverinta de la medicul de familie.
elenaerdei a scris:

Incercati sa vorbiti la Casa de asigurari.Daca in ultimul an a fost persoana fizica autorizata,cred ca acolo ar fi rezolvarea.
De asemenea,ar putea fi o solutie si adeverinta de la medicul de familie.

Multumesc. El este persoana fizica autorizata de 2 ani si 7 luni. Exact timpul cat am platit pentru asigurarea de sanatate. O sa incerc sa vorbesc la casa de asigurari. Daca nu rezolv nimic, o sa mai revin cu intrebari(sper ca nu deranjez).
Niciodata nu deranjati:)
Nu lucrez pe aceasta ramura a asigurarilor dar citesc legislatia pentru ca la aceasta sectiune se pun si astfel de intrebari.
Mai invat si eu.
Toate cele bune.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
ContSters76710, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta angajator pentru internare alexandru_mihaici alexandru_mihaici Buna ziua, M-am intalnit cu o situatie stranie si va rog sa ma sprijiniti cu o indicatie de ordin juridic: Fiind intr-o zi libera, m-am prezentat la un ... (vezi toată discuția)
Declaratie de asigurare pentru concedii si indemnizatii ildyqo ildyqo Buna ziua, Sunt PFA cu norma de venit din 1.9.2008. Mi-am facut asigurare la CAS (tot din 1.9.2008) dar NU AM STIUT ca pentru \'concedii si indemnizatii\' ... (vezi toată discuția)
Beneficierea de concediul de maternitate si de indemnizatia de crestere copil ioan-s ioan-s Buna seara! As dori si eu raspuns la 4 intrebari: -Pot beneficia de concediu de maternitate si indemnizatie de crestere copil daca am incheiat, pentru 1 an, ... (vezi toată discuția)