avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema contract de arenda nerecunoscut de arendas
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema contract de arenda nerecunoscut de arendas

Situatia sta cam asa. Bunica mea in anul 1991 a intrat in posesia a 10ha livada pe care le-a dat imediat in arenda unui domn, fiind intocmit un contract de arenda inregistrat la Primarie.

In anul 1994 acest domn isi deschide o firma, iar in anul 2004 o trece pe numele fiicei lui in varsta de 19 ani, deoarece detinea functia de primar intr-o anumita comuna.

In anul 2006 bunica mea incheie un nou contract de arenda pana in anul 2011, dar de aceasta data pe acte erau trecute datele firmei mentionate mai sus, dar a semnat tot domnul respectiv.

In anul 2011 s-a reinnoit din nou contractul, tot cu aceeasi companie, semnat tot de acelasi domn.

Ajungem in anul 2015, iar domnul respectiv a refuzat sa ne mai plateasca arenda conform contractului, profitand de faptul ca familia noastra trecea printr-o perioada mai neplacuta in urma decesului tatalui meu.

Dupa ce am reusit sa mai rezolvam din probleme, undeva la sfarsitul anului 2016 am dat in judecata firma din contractul de arenda.

De curand, am primit o comunicare adresa prin care reprezentantul legal, fiica domnului respectiv, spune ca nu recunoaste semnatura din contract, ca nu stie cum apare stampila firmei pe contractul de arenda si ca nu apar in registrele contabile tranzactii efectuate.

Eu am discutat cu avocatul nostru si mi-a spus ca nu prea se poate sa castigam procesul, ca nu putem sa dovedim. Chestia e ca eu nu prea am fost multumit de argumentatie si vreau sa apelez la dumneavoastra daca puteti sa ma ajutati cu sfaturi/sugestii/idei.

Cel mai recent răspuns: valena , utilizator 12:37, 17 Februarie 2017
Probabil stampila le-a zburat din vreun sertar si s-a pus singura pe contract!
Sau, mai plauzibil, arendasul si-a confectionat stampila!

Adresa prin care nu se recunoaste semnatura a venit prin instanta sau direct de la arendator?
Nu trebuie sa dovediti dvs ci ei trebuie sa dovedeasca ca semnatura si stampila nu le apartin.
Solicitati expertiza grafologica a semnaturii si a stampilei. Inclusiv pe contractele de arenda incheiate anterior.

Reziliati contractul de arenda pe motiv de neplata a arendei.
Adresa a venit prin instanta. Reprezentantul legal al firmei a mai scris ca noi trebuie sa dovedim prin expertiza grafologica, ceea ce din punctul meu de vedere inseamna ca suntem pusi la plata sa dovedim ca nu le apartin lor inscrisurile.

De asemenea, nu e problema de reziliere cat de recuperarea arendei datorate plus penalizarile de intarziere.

Daca tatal reprezentantei a semnat acele contracte fara sa mai fie angajat al acelei firme in timp ce mai era si primar ce se intampla? Firma este absolvita de orice vina, noi ramanem in paguba iar domnul respectiv ramane cu roadele culese si valorificate?
De regula expertiza o plateste cel care o solicita dar si instanta poate solicita expertiza din oficiu si poate stabili cine sa o plateasca.
In cazul de fata, fiind un caz particular in care apare si stampila firmei, functie de cum pune problema avocatul sa se verifice si autenticitatea stampilei sunt sanse ca instanta sa solicite expertiza din oficiu.
Daca semnatura mai poate pune semne de intrebare stampila are un regim special si nu poate fi facuta pe toate drumurile. Nu ca nu s-ar face!
Dar pot compara stampila de pe contract cu cea de pe celelalte contracte.

[ link extern ]
Bun sa luam cazul urmator. Daca se dovedeste ca stampila este cea corecta, dar semnatura nu, ce se intampla mai departe?
buna, sper ca ceea ce voi spune sa fie corect, lucrez intr-o societate din agricultura. De ce mergeti pe varianta de experiza grafologica, dvs. nu stiati, cred, ca acel domn nu este repr. legal si ca nu reprezinta firma in incheierea contractului de arenda. Il aveti semnat si inregistrat la primarie, inteleg. Eu zic sa mergeti mai departe si sa faceti dovada ca acel teren v-a fost lucrat de atitia ani de acea firma. Cu contract valabil sau nu, nu vi se pare normal sa primiti drepturile ce vi se cuvin dupa teren. Daca nu recunosc acea relatie contractuala, cum si-au permis sa va lucreze abuziv terenul. Trebuiau sa ramina nelucrat. Daca au intrat abuziv pe teren se cheama tulburare in posesie. Si inteleg ca acea livada este lucrata si dvs. puteti face dovada ca 10 ha sunt ale dvs. Cred ca in directia asta trebuie sa mergeti. Sunati-ma la 0733673293 - Ana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi emise pe numele firmei mele fara ca eu sa le primesc vali2008 vali2008 Buna ziua, am si eu o problema de drept comercial cred.. si anume am un SRL si am colaborat cu o firma cumparind marfa cu factura si eliberind pe loc CEC-uri ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am avut un proces cu o firmă de transport la care ... Lucian Furdui Lucian Furdui Bună ziua, am avut un proces cu o firmă de transport la care lucram ca șofer și am plecat de la această firmă fără preaviz de 20 de zile pentru că nu ... (vezi toată discuția)
Contract de arenda... cri_secret_ina cri_secret_ina Am o mare nelamurire! Un proprietar de teren(A) a incheiat o procura la notar(in anul 2006) prin care imputernicea o persoana(B) sa-l reprezinte in vederea ... (vezi toată discuția)