avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de un cetatean pakistanez
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de un cetatean pakistanez

buna,va scriu in numele surorii mele care dupa parerea mea a facut greseala vietii ei.stabilita in strainatate,mai precis spania,avand ca iubit un cetatean pakistanez,a fost convinsa nu stiu prin ce mijloace sau ce anume i-a fost promis in schimb,sa mearga in pakistan sa se casatoreasca cu fratele iubitului ei,pt ca acesta sa poata obtine viza de romania iar mai tarziu acte de rezidenta in spania.sora mea a venit in romania si-a obtinut toate documentele necesare in vederea incheierii casatoriei in pakistan a obtinut viza si a plecat in tara lui.ajunsa acolo casatoria a fost incheiata,binenteles doar formal,a mers la ambasada cu asa zisul sot care dupa cateva luni a obtinut viza.ajuns in romania nu a putut insa pacalii politia romania care a decis sa nu-i acorde dreptul de sedere in romania si nici drept de munca.dupa 5 luni de intrarzieri timp in care pakistanezul a locuit in locuinta parintilor,in cele din urma a fost expulzat,casatoria fiind considerata de convenienta asa si cum era de altfel.acum sora mea sa despartit de respectivul iubit dar nu vrea sa ii trimita actele de divort.mentionez ca respectivii de afla in pakistan iar sora mea in romania.casatoria avand loc in pakistan la sfarsitul anului 2006.iar documentele facute la ambasada romaniei in pakistan iar apoi trascrise in romania.va cer sfatul in legatura cu ce anume am putea face pentru a obtine divortul de aceasta persoana.avand in vedere ca el nu vrea acest lucru.va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 09:58, 14 Octombrie 2009
divortul ei este guvernat de legea tarii unde s-a incheiat casatoria = Pakistan
daca casatoria oficializata in pakistan , a fost transcrisa si in romania , va putea solicita divortul instantelor romane . repet: doar in situatia in care casatoria s-a transcris si in romania. in caz contrar, nu va putea obtine divortul decat in pakistan . din pacate !!
casatoria a fost oficializata in pakistan dar transcrisa si in romania.unde anume se poate apela si cat timp ar putea dura divortul?.mentionez faptul ca in urma interviului la Autoritatea pentru Straini.casatoria a fost declarata una de convenienta.in aces caz,autoritatile romane neacceptand casatoria,sora mea este sau nu in continuare casatorita? casatoria este sau nu legala? este sau nu necesar un divort? va multumesc foarte mult
Autoritatile romane au acceptat casatoria, insa O.R.I. a descoperit ca este o casatorie de convenienta astfel incat sotului sorei dvs i s-a refuzat rezidenta si a fost expulzat.

Sora dvs este casatorita, prin urmare pentru desfacerea casatoriei este nevoie sa o actiune de divort.
Potrivit Legii nr.105/1992, divortul este cirmuit de legea nationala comuna, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, este supus legii domiciliului lor comun. In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
Intrucat au domiciliat in tara, competenta apartine judecatoriei in circumscriptia careia au avut domiciliul comun.
Am gasit aici informatii interesante despre casatorie/divort cu/de un cetatean pakistanez.

Eu sunt in urmatoarea situatie: sunt divortata, am cunoscut un barbat pakistanez si probabil urmeaza sa ne casatorim, acest lucru urmand a-l face in Pakistan.
El nu a mai fost casatorit pana acum si a renuntat la religia musulmana, fiind baptist de mai multi ani.
M-am interesat la ambasada Romaniei din Pakistan si mi s-a spus ca daca oficiem casatoria in Pakistan si ca daca aducem la ambasada certificatul de casatorie (in limba engleza sa fie) impreuna cu alte acte atunci casatoria va fi inscrisa si in registrele lor, urmand ca ambasada sa elibereze un certificat de casatorie romanesc.
Din ce am mai aflat eu de pe internet cu acest certificat de la ambasada se merge in localitatea de domiciliu din Romania si se inregistreaza si acolo la starea civila parca.
Mentionez ca daca voi face acest pas (de casatorie) vom locui in Romania.

Deoarece eu am mai trecut printr-un divort, as vrea sa aflu daca in situatia descrisa de mine este posibil ca in cazul unui esec marital sa pot divorta in Romania. Nu pun raul inainte dar este bine sa stiu cum se prezinta situatia.

V-as fi foarte recunoscatoare pentru un raspuns si va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Legislatia dreptului de obtinere a cetateniei romane marypya marypya in curand urmeaza sa ma casatoresc cu un cetatean pakistanez in Pakistan,dar am convenit de comun acord ca daca intr-o saptamana nu vreau sa locium in tara lui ... (vezi toată discuția)
Divortul surorii mele lazar cucuruz lazar cucuruz sora mea sa casatorit anul trecut in romania iar acum sotul ei vrea sa divorteze de ea in austria se poate (vezi toată discuția)
Divort flavia29 flavia29 Buna seara,am si eu o intrebare si va rog sa ma lamuriti daca se poate......el cetatean roman dar este rezident in olanda,ea din Republica Moldova cu ... (vezi toată discuția)