avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna seara,am si eu o intrebare si va rog sa ma lamuriti daca se poate......el cetatean roman dar este rezident in olanda,ea din Republica Moldova cu domiciliul in Franta,s+au casatorit in Romania.Unde pot inainta actele pt divort?In Romania sau se poate si in Frata?Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:00, 17 Noiembrie 2009
Buna ziua !
actiunea de divort se judeca, potrivit competentei materiale de drept comun, de catre judecatorie ( art. l pct. l CODUL DE PROCEDURA CIVILA ).
Dispozitii derogatorii intalnim numai in materia competentei teritoriale, deoarece, spre deosebire de art.5 CODUL DE PROCEDURA CIVILA care instituie regula " actor scquitur forum rei ", art.607 prevede ca cererea de divort este de competenta judecatoriei in care se afla ultimul domiciliu comun al sotilor, unde se presupune ca raporturile dintre soti sunt mai bine cunoscute si mai usor de dovedit, insa numai daca la data introducerii actiunii cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun ( nu trebuie ca locuinta unuia din soti sa fie neaparat la ultimul domiciliu comun, ci in raza judecatoriei ultimului domiciliu comun ).
Art.607 c.p. civ. precizeaza ca, in situatia in care sotul parat are domiciliul sau resedinta in strainatate, actiunea se va inainta la judecatoria in raza careia domiciliaza reclamantii ( acest text se indeparteaza de dispozitiile art.5 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, care prevad aceasta competenta numai daca paratul, care domiciliaza in strainatate, nu are o resedinta cunoscuta in tara ).
Cu stima !


Multumesc frumos pt. ajutor!:yes:
Vedeti raspunsurile de aici: www.avocatnet.ro/content/for...

Competenta in acest caz nu este reglementata de legea romana.
daca casatoria a fost transcrisa in romania, este competenta pt a dispune desfacerea casatoriei si judecatoria din tara .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort din strainatate troiss troiss buna ziua!daca unul dintre soti lucreaza in strainatate,in ce tara se poate deschide proces de divort?multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Procedura divort - competenta teritoriala NatyStancu NatyStancu Buna ziua, sora mea stabilita in New York doreste sa divorteze. S-au casatorit in Romania, el este tot roman (stabilit de mai multi ani in America), au fost ... (vezi toată discuția)
Locul divortului elisabeta5 elisabeta5 Va rog sa-mi spuneti unde trebuie introdus divortul daca ultimul domiciliu comun si casatoria au fost in Ploiesti iar acum eu locuiesc in Constanta si sotul in ... (vezi toată discuția)