avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura divort - competenta teritoriala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura divort - competenta teritoriala

Buna ziua, sora mea stabilita in New York doreste sa divorteze.
S-au casatorit in Romania, el este tot roman (stabilit de mai multi ani in America), au fost impreuna timp de 7 ani, el a devenit agresiv, ea a chemat politia care a intocmit si un raport, insa el nu vrea sa divorteze.
Nu au copii si nimic de impartit, nu au avut domiciliu comun in Romania, nimic, iar in America au locuit cu chirie.
Am rugamintea sa-mi comunicati care este procedura de divort si costul referitor la situatia de mai sus si cum ar trebui sa faca chiar daca el nu vrea sa divorteze.
Ea doreste sa vina in tara in vara aceasta, daca este necesar sa faca toate demersurile necesare incat sa se ocupe un avocat in locul ei, si doreste sa stie cam la ce sa se astepte si ce e nevoie sa prezinte avocatului.
Informandu-ma putin, am observat insa ca art.607 nu se ocupa de ipoteza in care paratul nu are domiciliul cunoscut, in acest caz, ar trebui sa se aplice regula de drept comun, inscrisa in art.5 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, competenta revenind judecatoriei de la resedinta paratului. Daca nici resedinta acestuia nu este cunoscuta va deveni competenta judecatoria de la domiciliul reclamantului, in doctrina si jurisprudenta s-a decis insa ca actiunea se introduce la judecatoria domiciliului reclamantului, fara a conditiona aceasta competenta de inexistenta unei resedinte cunoscute, ca si in cazul in care paratul ar avea domiciliul in strainatate.
Ea in acest moment a schimbat domiciliul s-a m-am mutat ( cu martori) in alta parte,cat mai departe de el.

Va multumesc anticipat si va doresc o zi buna.
Daca nici unul dintre soti nu are domiciliul in Romania si nici nu au avut un domiciliu comun in Romania, daca poate obtine un acord cu sotul in ceea ce priveste judecatoria competenta, atunci poate fi aleasa alege orice judecatorie de pe teritoriul Romaniei. Daca nu exista acest acord, va fi competenta Judecatoria Sector 5. Pentru a intenta actiunea de divort nu este necesar acordul sotului si nici prezenta reclamantului (persoana care formuleaza actiunea de divort) la instanta de judecata pe parcursul derularii procesului, in acest caz puteti angaja un avocat care sa va reprezinte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
Madalina Pascu, Avocat
Buna ziua, ea are domiciliul in Romania/Ilfov, la adresa parintilor nostrii.
Daca sotul dansei are domiciliul de asemenea in Romania, atunci va fi competenta Judecatoria de la domiciliul sotului parat. Daca acesta nu domiciliaza in tara, va fi competenta Judecatoria de la domiciliul surorii dvs. (reclamanta - Judecatoria Buftea sau Cornetu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
Madalina Pascu, Avocat
Ar trebui sa se intereseze mai concret, caci in divort domiciliu este locul unde persoana sta in faopt, indiferent ca exista la acea adresa CI, pasaport sau alte documente.
Domiciliul sotului nu e in tara, conform acestei idei.
Nu stiti unde sta sotul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort din strainatate troiss troiss buna ziua!daca unul dintre soti lucreaza in strainatate,in ce tara se poate deschide proces de divort?multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Intrebare doxa doxa buna ziua ma poate ajuta cineva ? sint casatorita din 2006 sotul mia preluat numele am locuit inpreuna 3 luni vreau sa dau divort si nu stiu nimic de el si nui ... (vezi toată discuția)
Divort handsu handsu Care este procedura de divort in cazul unei persoane , care mai mult de 20 de ani locuieste separat de sot ,chiar in alt judet , neavand nici un contact de ... (vezi toată discuția)