Buna ziua! Poate mosteni o proprietate imobiliara (casa parinteasca) o persoana cu handicap? Adica proprietarul doreste sa lase mostenire in totalitate, doar acestei persoane, chiar daca mai sunt 4 frati.
Descendentul are drept de moștenire.
Are drept la moștenire inclusiv copilul conceput și încă nenăscut la data decesului părintelui său, cu condiția să se nască viu (viu și atât). Handicapul de orice fel ar fie el nu-i motiv de înlătutrare de la moștenire.
Cine este proprietarul? Un părinte?
Probabil că dorește să facă un bine („acestei persoane” sau propriei lui conștiințe, depinde).
Dacă ar reuși să vadă și răul pe care se pregătește să-l facă, poate ar căută altă formă de bine. Nevoia acestei persoane nu este aceea de fi proprietar exclusiv, cu 4 frați invrăjbiți și-un proces lăsat moștenire...
Teoretic da, practic mai bine nu.
In primul rand descendentii (copiii) sunt mostenitori rezervatari, adica au dreptul la rezerva succesorala (= partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri).
Astfel, cei 4 descendenti pot solicita reductiunea eventualului testement pentru incalcarea rezervei succesorale.
In al doilea rand, depinde de handicap. Nu ar fi o problema ca persoana respectiva sa mosteneasca, dar ar trebui sa aveti in vedere aspectul practic al exercitarii dreptului de proprietate. Nu se va putea deplasa, nu va putea incheia acte de instrainare, testamente, acte de administrare ale bunurilor, va fi necesara de fiecare data numirea unui curator special sau procuri speciale pentru aceste operatiuni.
poate sa o faca. este dreptul dumnealui cui lasa averea. insa sa solicite in certificatul de mostenitor sa fie mentionat "Eu, datele celui care lasa mostenirea, doresc ca nimeni sa nu ii deranjeze dreptul de proprietate asupra imobilului" (sau ceva asemanator).
Mostenire
georginica
Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)