Am avut o locuinta luata pe credit ipotecar care a fost executata silit. In timpul procedurii de licitatie Asociatia de Propietari nu a emis pretentii cu toate ca existau datorii. Dupa adjudecare asociatia a pretins suma de la noul propietar, care sa o poata vinde la randul lui a platit datoriile mele, iar apoi ma actionat in judecata. Intrebare: Voi fi obligat de instant sa-i achit suma respective, avand in vedere ca nu mi s-a cerut acceptul nici de propietar nici de asociatie ?
Da, de principiu veti fi obligat. Asociatia v-a aratat care sunt sumele, vi le-a adus la cunostinta, faptul ca nu a declansat vreo procedura de executare nu inseamna ca nu a putut conditiona noul proprietar de plata creantelor. Acum dv. ii datorati acestuia acele sume.
Atata timp cat nu aveti o obligatie fata de persoana respectiva nu aveti de ce sa ii platiti.
Nu l-ati obligat dvs sa plateasca datoriile la asociatie.
Cu alte cuvinte, era obligatia asociatiei sa recupereze de la dvs datoriile.
Daca nu au facut-o este problema lor dar au dreptul sa se indrepte impotriva dvs in instanta in termen de 3 ani de la data scadenta a ultimelor cheltuieli de plata.
Pentru a va plati datoriile acesta trebuia sa va "cumpere" datoria de la asociatie, adica sa aiba incheiat cu asociatia de proprietari un contract de cesionare a creantei similar celor incheiate intre banci si firmele de recuperare.
@AVLIL, asociatia avea la indemana prin prevederile legii 230/2007 impunerea privilegiului imobiliar si obligarea prin instanta la plata datoriilor.
Cel care a cumparat imobilul l-a cumparat cu tot cu datorii.
Nu vad temeiul legal pentru care solicita acum plata datoriilor de catre fostul proprietar! Probabil "pretentii" dar in baza a ce, ca intre cei doi nu exista niciun contract sau vreo intelegere!
Poate ne lamureste @relugiurgiu cu privire la temeiul legal.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2017 cyan, moderator
Sunt de acord cu raspunsul dat de doamna avocat!
Asa este corect, iar eu daca as fi in postura autorului acestui topic, nici nu as mai intreba. Ai beneficiat de serviciile asociatiei, trebuie sa-ti achiti debitele. Ca dumnealui s-a aflat intr-o situatie dificila - este o alta discutie..
Adevarul este ca nici legislatia actuala nu ne ajuta, adica daca vrei sa instarinezi locuinta, notarul cere adeverinta de la asociatie, dar daca locuinta este executata silit, apar alteprevederi legale, adica locuinta este lipsita de sarcini - ceea ce nu este adevarat, iar asociatia nici nu mai are parghii de a actiona.Cateodata cei de la asociatie afla foarte tarziu, cand locuinta este deja achizitionata.
Acum, zic si eu, cel care liciteaza locuinta, chiar nu stie ce liciteaza? Nu stie ca proprietarul mai are debite? Ba, stie foarte bine, insa stie ca legislatia este de partea lui. Ca drept dovada ca "omul" a licitat, de obicei totul se face pe circuit inchis - vedeti, el de fapt face comert cu locuinte...
Lucrurile acestea le-am mai discutat si chiar le-am propus pentru ca noua legislatie sa tina cont de aceste probleme.
Si eu sunt de acord ca cel care a produs datoriile trebuie sa si le plateasca dar datornicul trebuie sa le plateasca celui caruia ii este dator si nu altcuiva care i-a platit datoriile in numele si fara acordul lui.
Nu discutam de situatia dificila in care se afla ci daca este legal ca cineva sa plateasca altuiva datoriile fara acord si apoi sa solicite in instanta banii.
Sa consideram ca nu este vorba despre o datorie la asociatia de proprietari ci de un caz general.
O persoana este datoare altei persoane sau unei firme oarecare. Este legal ca cineva sa se duca sa ii achite datoria si apoi sa ii solicite banii in instanta?
Intre cei doi nu exista un raport juridic, cumparatorul a achizitionat in cunostinta de cauza cu tot cu datorii.
La licitatii se vinde cu tot cu datorii. Daca s-a vandut fara instiintarea privind situatia juridica si financiara atunci este culpa executorului.
Cand statul vinde la licitatie imobile cumparatorul se indreapta impotriva statului pentru recuperarea datoriilor?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2017 cyan, moderator
@relugiurgiu
Nu cred ca aveti vreo obigatie de plata.
Fata de asociatie, nu.
In timpul cat ati fost proprietar, asociatia nu v-a intentat proces pentru recuperarea datoriei, deci aceasta restanta ramanea de solutionat numai in cadrul asociatiei si nu s-a facut pana cand imobilul a fost pierdut de dv..
Fata de adjudecatar, nu
Locuinta dv. s-a adjudecat, avand, la nivel de asociatie, o restanta, e drept, nesolicitata in instanta.
Daca noul proprietar ar fi vrut sa locuiasca acolo, el n-ar fi putut fi silit sa plateasca acea restanta, pentru ca nu o facuse el.
Restanta a ramas pe lista pentru ca nu exista un document contabil prin care sa fie stearsa din lista.
Dar, ca noul proprietar sa poata vinde, asociatia trebuia sa-i elibereze adeverinta. In acest moment asociatia a putut agata aceasta suma de o persoana, si aceea este cel ce a castigat-o la licitatie si apoi a dorit sa o vanda la randu-i.
A achitat suma ca si cum el ar fi facut acea datorie, interesul lui prim fiind sa vanda.
Atunci, de ce s-o mai ceara de la dv., daca si-a insusit-o ca si cum ar fi fost a lui?
Ati facut vreo conventie scrisa cu el? Nu, evident. Aveti vreo obligatie rezultata din vreun document scris? Presupun ca nu.
Deci nu aveti calitate procesuala, dupa parerea mea, intr-un proces deschis de adjudecatar.