avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... \"cumparare vechime\" pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

"cumparare vechime" pentru pensie

Gen:M
Data nasterii:30.04.1950
Stagiul de cotizare: 33 ani vechime in Romania

Alte date: nu sint pensionar in Romania, lucrez in strainatate
Intrebare:
1. Credeti ca are rost sa "cumpar vechime", adica sa platesc contributia la pensie pentru inca 2 ani pentru a ajunge la vechimea de 35 de ani in Romania (stagiu complet de cotizare)? Nu cred ca pensia nationala din Romania va creste mult.

2. Puteti sa-mi spuneti cit este contributia minima pe care ar trebui sa o platesc?
Multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2017
morosanucarmen, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 21:15, 18 Februarie 2017
Nu merita sa mai "cumparati vechime". Dvs trebuia sa va depuneti dosarul de pensie cand ati implinit 65 ani. Daca domiciliul stabil e in Romania, depuneti-va dosarul de pensie. Daca domiciliul nu e in Romania atunci trebuie sa imputerniciti pe cineva.
Daca sunteti pensionar in alt stat UE poate v-au luat in calcul cei de acolo perioada lucrata in Romania.
Multumesc mult pentru mesaj!
Lucrez in Ungaria si nu m-am pensionat in Romania pt ca, in momentul in care m-as pensiona, automat m-ar considera pensionar si in Ungaria si, oricit de mult as mai lucra in Ungaria nu mi s-ar mai adauga vechime pentru pensia maghiara.

Pe mine ma intereseaza pensia nationala pe care o voi lua in Romania si pensia nationala din Ungaria, NU pensia comunitara pt ca voi indeplini conditiile pt obtinerea pensiei nationale si in Ungaria in curind.

Cred ca daca as "cumpara vechime" in Romania pentru pensia nationala, aceasta (pensia nationala romaneasca) ar creste foarte putin cind se adauga 2 ani vechime, nu?
Pentru deschiderea dreptului la pensie vi se cumuleaza anii din cele 2 state UE, dar fiecare stat plateste pt. "partea" lui de vechime.
Asa este! Nu va creste cu mult pensia romaneasca daca "cumparati vechime" - cred ca cu max 2 - 3 lei si nu merita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru munca in strainatate morosanucarmen morosanucarmen In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani. Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ... (vezi toată discuția)
Calculul pensiei Leellie Leellie Buna ziua! Cine ma poate ajuta cu calculul pensiei, va rog? CNPP ofera acest serviciu? Trebuie sa gasesc un contabil? Multumesc! :) (vezi toată discuția)
Legea cumpararii de vechime in munca sesa224195 sesa224195 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca pot cumpara vechime in munca in paralel cu munca in strainatate. Mai in detaliu: - muncesc in ultimii 5 ani intr-o ... (vezi toată discuția)