Rog comunitatea daca ma poate ajuta cu un sfat!
In 2005 impreuna cu sotul meu am cumparat cu contract de vanzare cumparare un imobil in paragina al unchiului meu pastradui-se acestuia, respectiv sorei acestuia(bolnava pusa sub interdictie)si sotiei acestuia(bolnava de Althzaimer cu certificat de handicap )dreptul de uzufructuari.
Casa este compusa din doua apartamente(parter+demisol)
Am luat o rata bancara pe 20 ani ne-am vandut masina proprie si cu munca sotului am facut imbunatatiri totale in toate spatiile inclusiv spatiul demisolului care era total nelocuibil(dependinte, magazii depozitare lemne spalatorie etc)
In 2007 sotul a decedat si partea lui (respectiv jumatate) a fost dobandita prin succesiune celor trei copii minori(3, 5, 7ani) si respectiv mie (sotia defunctului).
Intre timp sora unchiului (care la acea data era tutorele ei) a fost mutata cu domiciliul(respectiv buletinul) din locuinta (Timisoara) in Gorj unde o persoana straina mie a devenit tutorele acesteia. Asupra matusii mele in varsta de 84 ani rapusa de Altzaimer si paralizata total (din 2008) am dobandit un act de curator in urma acordarii actului de handicap grav. In aceste conditii am considerat (de comun acord cu unchiul)ca o solutie pentru mine si copiii mei, inchirierea demisolului, transformat in apartament (apartament care se dorea a fi locuit de familia mea inaintea tragediei mortii sotului...)
In contextul bolii matusii(care are nevoie de supraveghere permanenta) am cazut de comun acord cu unchiul ca eu si copiii mei sa ramanem in parterul locuintei neafectand spatiul locuibil al acestora deoarece spatiul apartamentului casei este compus din 4 camere mari dintre care acestia au ocupat 2 iar pana la venirea noastra celelalte doua erau neocupate de catre acestia.
Problema de care m-am lovit in momentul in care am dorit sa inchei un contract de inchiriat a fost ca eu nu am dreptul sa beneficiez de chirie ci doar persoanele care poseda drept de uzufruct pe spatiu.
Rog pe aceasta cale ca persoanele competente sa-mi sugereze o idee de rezolvare a situatiei deoarece consider ca nedrept sa fiu lipsita de aceasta posibilitate din moment ce acest spatiu nu putea fi valorificat fara investitiile pe care le-am facut eu si familia mea. Am inteles ce inseamna dreptul de uzufruc viager dar in acest context nu exista nici o posibilitate legala pentru mine?
Totul depinde in mare masura de cat de "amiabil" sunt dispuse celelalte persoane sa rezolve situatia. Este posibila semnarea unui contract de intretinere si recunoasterea unui drept de abitatie.
Spunem despre americani ca daca lasa copilul din leagan la soare si acesta face insolatie, parintele fuge la doctor sa-i prescrie tratamente de insolatie, in timp ce parintele roman ar trage caruciorul la umbra... :))
Parerea mea (desi nu sunt jurist) este ca aveti nevoie de modificarea actului notarial (prin act aditional) prin care sa-i restrangeti uzufructuarului spatiul alocat. Probabil ca va trebui sa va adresati si autoritatilor tutelare si nu va fi usor...#-o
Legea prevde clar situatiile in care uzufructul inceteaza. Acestea sunt:
- moartea uzufructuarului;
- expirarea termenului pe care a fost incheiat (nu este cazul in situatia uzufructului viager);
- dobandirea de catre uzufructuar si a calitatii de nud proprietar;
- prescriptia achizitiva;
- renuntarea expresa a uzufructuarului la dreptul sau, sau tacita, daca timp de 30 de ani nu-si exercita dreptul;
- decaderea din drept a uzufructuarului.
Personal, consider ca in lipa unei intelegeri amiabile, lucru pe care il promovez mereu clientilor mei, singura modalitate de stingere a uzufructului de care v-ati putea lega este decaderea din drept a uzufructuarului.
Am omis sa precizez ca uzufructul nu este neaparat gratuit. Consider ca pentru motive clare (dificultati financiare) se poate intocmi un act prin care uzufructul sa devina cu tilu oneros. Curtea de Apel Craiova, a admis prin Decizia 145/1998 o asemenea procedura, in cazul unui bun determinat. In situatia de fata, consider ca o asemenea remuneratie poate fi constituita de un procent din chirie.