avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Impacare parti intr-un proces penal; neprezentare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Impacare parti intr-un proces penal; neprezentare parte civila-urmari

Pentru o inselaciune, ce a avut loc in 2011, procesul penal are loc pe 21.02.2017.
Sunt 12 parti, din care 2 inculpati; procesul se desfasoara in alta localitate.
Eu sunt parte civila si as vrea sa renunt.
Mi se solicita, printr-o scrisoare care mi-a ajuns pe 17.02.2017 , ca anterior termenului din 21.02.2017sa precizez daca doresc sa ma impac cu inculpatii printr-un inscris autentic , sau sa ma prezint.

Va rog foarte mult sa-mi spuneti ce presupune sa fac impacarea si ce urmari sunt pentru mine daca nu ma prezint la proces.

Multumesc .
Buna seara!

Impacarea stinge actiuinea penala si civila in procesul penal. Practic inculpatii nu vor primi pedepse si nici nu vor fi obligati la plata despagubirilor pentru dvs.

Cu stima.
Atentie, în caz de încetare a procesului penal ca urmare a impacarii, cheltuielile judiciare avansate de stat sunt suportate de inculpat si persoana vatamata!
multumesc pentru raspuns ;
v-as mai ruga sa-mi spuneti daca sunt obligata prin lege sa ma prezint la proces
Judecata poate avea loc numai dacă persoana vătămată şi părţile sunt legal citate şi procedura este îndeplinită.
Pentru primul termen de judecată, persoana vătămată se citează cu menţiunea că se poate constitui parte civilă până la începerea cercetării judecătoreşti.
Neprezentarea persoanei vătămate şi a părţilor citate nu împiedică judecarea cauzei. Când instanţa consideră că este necesară prezenţa uneia dintre părţile lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia, amânând în acest scop judecata. Se poate dispune amenda judiciara pentru lipsa nejustificata si se poate dispune ulterior aducerea cu mandat de aducere daca ascultarea sau prezenta este necesara.
Pe tot parcursul judecăţii, persoana vătămată şi părţile pot solicita, oral sau în scris, ca judecata să se desfăşoare în lipsă, în acest caz nemaifiind citate pentru termenele următoare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezenta partilor intr-un proces. planoristul planoristul Accident rutier cu victima decedata. Inculpatul nu se prezinta la termene fiind reprezentat de fiecare data de avocat desi este acuzat de ucidere din culpa ... (vezi toată discuția)
Prezenta la sedinte a inculpatului, in procesul penal tija tija Buna ziua, Am un proces penal pe rol, suntem in faza cercetarii judecatoresti, iar in urma cu 3 luni instanta a dispus ca nu mai suntem obligati sa ne ... (vezi toată discuția)
Prezenta obligatorie puncuskaa puncuskaa Solutia pe scurt: - acordarea unui nou termen de judecată - citarea persoanelor vătămate cu menţiunea prezenta obligatorie în vederea eventualităţii ... (vezi toată discuția)