avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Temperatura mediului ambiental intr-un spatiu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Temperatura mediului ambiental intr-un spatiu comercial in bloc

Salutare tuturor, in caz ca nu am postat unde trebuie, rog ca acest topic sa fie mutat in categoria corespunzatoare.

Parintii mei se confrunta cu o mica/mare problema. Acestia locuiesc la etajul 1 al unui bloc, la parterul caruia se afla un spatiu comercial, cat tot parterul blocului. Acest spatiu comercial apartine unei firme care l-a tot inchiriat de-a lungul timpului, insa de cativa ani, vreo 6-7 cred, spatiul comercial a ramas in paragina, nu se mai ingrijeste nimeni de el, geamurile au fost sparte, iar pe perioada iernii temperatura inauntru este aceeasi ca cea de afara si cauzeaza numai probleme, deoarece nu de putine ori au fost inghetate coloanele de apa, uneori s-au si spart din cauza ghetii etc. Insa problema cea mai grava, este reprezentata de temperaturile scazute, similare cu cele de afara, deoarece din cauza asta, pardoseala din apartament este foarte rece, la fel si peretii, iar din cauza diferentei de temperatura au inceput sa curga si sa se formeze condens si igrasie mai peste tot, in plus apartamentul este foarte friguros si costurile de incazilre aproape ca s-au triplat. Tatal meu l-a contactat pe administratorul acelei firme ca sa ia masuri sa rezolve problema, sa schimbe usile de tabla si gaurite, sa puna sticla la ferestre, ba mai mult i-a cerut voie sa il lase sa izoleze tavanul spatiului comercial pe cheltuiala proprie, dar fara nici un rezultat, iar raspunsurile lui s-au transformat din ”las ca o sa rezolvam, vedem.. ” in ”nu ma intereseaza, nu vreau”, etc. Intrebarea mea, este urmatoarea: exista in Romania anului 2017, vreo lege / legislatie care sa il oblige pe proprietarul acelui spatiu sa se ingrijeasca de spatiu si sa pastreze acolo o anumita temperatura minima, care sa nu ii afecteze pe locatarii de la etajul 1 al blocului? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:27, 20 Februarie 2017
Daca spatiul respectiv se alimenteaza din instalatia comuna a blocului atunci proprietarul poate fi obligat sa intretina spatiul. Altfel nu.

Art. 14-Legea 230/2007
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Cel mai deranjant factor este reprezentat de temperaturile scazute, asta vreau sa stiu, daca legea il obliga pe proprietarul spatiului, sa mentina pe timpul anotimpului rece, o anumita temperatura minima.
Parintii nu au o asigurare facultativa a locuintei? Ar fi rezolvat mai usor problema.

Sunt situatii distincte, daca spatiul comercial face parte din bloc sau nu.
Foloseste instalatia de incalzire a blocului sau nu?

Daca se foloseste atunci se pot aplica prevederile Legii 230/2007.
Daca nu se foloseste atunci se pot aplica prevederile Codului civil in privinta producerii unui prejudiciu altei persoane.

Art. 1349-NCC
Răspunderea delictuală
(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
(3) În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum şi de ruina edificiului.
(4) Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte se stabileşte prin lege specială.


Condiţiile necesare pentru a se putea cere repararea prejudiciului
Pentru a se putea repara prejudiciul cauzat victimei, acesta trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie cert, să nu fi fost reparat încă, să fie direct, să fie personal şi să rezulte din încălcarea sau atingerea unui interes legitim


[ link extern ]
Da, spatiul acela comercial face parte din bloc, este parterul blocului. Nu cred ca inca se mai incalzeste de la sistemul centralizat de incalzire, deoarece are centrala termica.
Este normal sa fie parterul blocului dar trebuie stabilit daca are tevi comune cu blocul chiar daca are CT proprie.
Adica daca ii trece vreo teava comuna de alimentare cu apa sau caldura.
Intelgeti ce vreau sa spun?

Alte discuții în legătură

Spaţiu comecial la parterul blocului. luciancheles luciancheles Exista urmatoarea situaţie:La parterul blocului se afla un spațiu comercial din construcție ,care nu are legatură cu blocul de nici un fel,contracte cu ... (vezi toată discuția)
Cereri racordare gaze si debransare radet constanta simona_12 simona_12 Buna ziua! Suntem proprietarii unui apartament situat in scara (scara C) unui bloc al carei furnizor de energie termica este RADET Constanta. Dorim sa demaram ... (vezi toată discuția)
Neincalzire spatiu de sub apartament adimutu77 adimutu77 Locuiesc la etajul 1 al unui bloc iar sub apartamentul meu este un spatiu comercial care nu a mai fost folosit de foarte mult timp si care pe timp de iarna nu ... (vezi toată discuția)