avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Obținere adeverință pentru pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Obținere adeverință pentru pensionare

Aș dori să aflu dacă există un termen limită în care angajatorul este obligat să elibereze adeverință privind salariul brut, sporuri și toate celelalte variabile care sunt necesare la dosarul de pensionare și, care, nu reies din cartea de muncă. Menționez că, tatăl meu (persoana care vrea să se pensionze) a cerut această adeverință de la locul de muncă pe care îl are (singurul dealtfel din 1978 până în prezent) și i s-a spus că o să dureze cam 2 ani să obțină aceste documente. Totodată aș vrea să știu dacă există o altă instituție care să aibă o evidență a acestor informații și al cărei raspuns ar fi mai rapid de 2 ani. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:51, 20 Februarie 2017
Trebuie facuta solicitare scrisa catre angajator, cu nr. de inregistrare/ data. Se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
In HG nr. 500/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare art.8 alin.3 lit.a) si b) coroborat cu art. 34 al.(5) din Codul muncii, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/ sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Puteti sesiza ITM pentru tergiversarea eliberarii adeverintei solicitate.
Miha303 a scris:

..... Totodată aș vrea să știu dacă există o altă instituție care să aibă o evidență a acestor informații și al cărei raspuns ar fi mai rapid de 2 ani. Multumesc!


Nicio institutie de stat nu are evidenta tututor locurilor de munca pe care le-a avut o persoana fizica, sens in care o adeverinta cu toata perioada lucrata nu se poate obtine de la vreo institutie publica din tara.


HG 500/2011
art.8
....
(4^2)
La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public şi din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca pentru formular e104 tanarobot tanarobot Buna ziua, In vederea obtinerii formularului E104 mi s-a comunicat ca este nevoie de o copie dupa cartea de munca. Eu am lucrat doar in 2011 deci nu am carte ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime in munca Sheli Sheli Buna ziua. Revin cu o alta intrebare: Pot obtine de la ITM Bucuresti o adeverinta de vechime in munca, sau trebuie sa o cer in mod special angajatorului? In ... (vezi toată discuția)
Adeverinte de vechime ContSters338232 ContSters338232 Poate sa-mi spuna cineva, termenul de 15 zile prevazut pt eliberarea de adeverinte de vechime, curge de la data incetarii raporturilor de munca sau de la data ... (vezi toată discuția)