Buna ziua! A trecut un an de la nasterea copilului meu, in afara casatoriei. Plecat fiind din tara la data nasterii am recunoscut la notar copilul ca fiind al meu si convenit sa imi poarte numele meu de familie. Fiind plecat din tara atunci la data nasterii, mama lui a decis sa nu ma treaca in certificatul de nastere, deci oficial eu nu figurez ca fiind tatal copilului! Este linie in certif nastere. Intrebarea mea este: intre timp eu revenit in tara recent, ne-am despartit/separat irevocabil, acum mama copilului mi-ar cere pensie alimentara?! Dar cum poate ea cere asa ceva din moment ce eu nu figurez ca tatal copilului in certificat?! Mentionez ca a trecut un an de la nasterea copilului, eu recunoscand initial inainte de nastere copilul, mai poate ea dupa un an sa ma dea in judecata pt pensie alimentara ?! Mentionez ca asta ar presupune ca eu sa fiu recunoscut ca tata si sa imi revin si in anumite drepturi oarecum, gen: tutela comuna, vizite lunare etc...?! Cum spune legea?
Mai bine precizati ce doriti: sa vedeti copilul, sa nu platiti pensie, ce exact? Ca legea spune ca sunt zeci de variante, dar fiecare depinde de o situatie de fapt si noi nu stim ce doresc partile, parintii, in situatia dv.
Din moment ce mama a ales sa ma indeparteze de copil sa il tina doar pt ea, as refuza sa platesc pensie intretinere! Efectiv nu mai vreau sa am de-a face cu ea sau copil! Cat timp are la dispozitie sa poata sa ceara pensia intretinere etc?!
Recunoasterea copilului nascut intr-o relatie de concubinaj poate fi realizata oricand, prin declaratie notariala, prin declaratie data in fata ofiterului de stare civila, ori prin testament.
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata, actiunea nefiind supusa vreunui termen de prescriptie.
Dupa ce este stabilita filiatia fata de tata, fosta partenera de viata va poate da in judecata, in vederea stabilirii modalitii de exercitare a autoritatii parintesti ( regula este ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, insa exista situatii de exceptie, cand autoritatea parinteasca este exercitata in mod exclusiv de unul dintre parinti, fiind invocate motive intemeiate ), in vederea stabilirii locuintei minorului, cat si pentru plata pensiei de intretinere.
Actiunea in vederea stabilirii dreptului la pensie de intretinere , precum si la cheltuieli legate de invatutura, pregatire si educatie nu este supusa vreunui termen de prescriptie, subzistenta
minorului trebuind a fi asigurata pana cand acesta implineste varsta majoratului.( majorul care studieaza primeste pensie de intretinere, daca nu realizeaza venituri constante ).
Dreptul la pensie de intretinere reprezinta un drept fundamental al copilului, care este acordat de instanta de judecata indiferent de manifestarea de vointa a dumneavoastra.
Nu poate exista nicio tranzactie, prin care dumneavoastra sa eludati dispozitiile imperative ale legii.
Va poate actiona in judecata pt stabilirea paternitatii, actiune pornita in numele copilului.
Veti achita si cheltuielile de judecata, pensie de intretinere..
Ma intreb ce declaratie ati dat inainte de nasterea copilului, ca de recunoastere copil nu putea fi vbv..
Fiind dvs plecat din tara la data nasterii (de fapt la momentul cererii certificatului de nastere), mama nu avea alta varianta decat sa obtina un certificat de nastere cu liniuta in dreptul tatalui.
Art 427
(1) Dreptul la acţiunea în stabilirea paternităţii nu se prescrie în timpul vieţii copilului.
Deci mai are la dispozitie intre 17 si 25 de ani sa va ceara pensie de intretinere.
In plus, dreptul copilului de a fi intretinut de dvs nu depinde de ce a facut celalalt parinte al lui.
Pensia alimentara
MimM
Buna! Vi-as fii tare recunoscatoare daca ati putea sa ma ajutati si pe mine! Sunt casatorita si am 2 copii tatal lor fiind sotul meu. In urma cu doi ani ... (vezi toată discuția)