avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara

Buna! Vi-as fii tare recunoscatoare daca ati putea sa ma ajutati si pe mine! Sunt casatorita si am 2 copii tatal lor fiind sotul meu. In urma cu doi ani acesta a avut o aventuracu o tanara de 25 de ani care a ramas insarcinata cu el. Sotul meu pretinde ca nu stie cum s-a intamplat pt ca era beat si ea a venit la el iar de sarcina nu i-a zis decat cand a avut 6 luni, motiv pt care el crede ca a fost santajat pe undeva. S-a oferit sa plateasca pensie alimentara si a si ajutat-o la nastere cu bani dar ea a zis ca nu vrea nimic. Intrebarea mea e: daca pe viitor se razgandeste ce drepturi avem noi ca si familie ( pt ca am hotarat sa ramanen impreuna)? Avem si o rata destul de mare pt casa in care locuim la care se adauga si bunastarea copiilor nostri. Ne simtim trasi pe sfoara de ea ,incearca sa il manipuleze in continuare pe sotul meu. Ce masuri putem lua noi impotriva ei? Va multumesc tare mult de ajutor!
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 11:57, 9 August 2018
Nu aveti posibilitatea de a lua masuri impotriva ..... Mai degraba are dansa la dispozitie o masura legala de constrangere, in eventualitatea in care va putea dovedi paternitatea minorului..... Pana la dovedirea paternitatii, nu va poate obliga la plata vreunei sume cu titlu de "pensie alimentara"...
Deci chiar daca ea ne santajeaza noi nu ne putem apara? Nu ne e tot una ca o ajutam financiar incepand de acum cate un pic sau ca vom fi obligati sa scoatem toti banii odata... Ea refuza in prezent ajutorul nostru pt ca ar fii vrut sa ne despartim si sotul sa ramana cu ea. Instariti nu suntem....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce puneti carul in fata boilor?
In momentul de fata nu doreste nimic si asta e important.
Insa ce ma inspaimanta pe mine este povestea pe care pare ca o credeti cu atata naivitate.
Sotul dumneavoastra a avut o relatie cu alta femeie si imi permit sa ma indoiesc maxim ca a ramas gravida dupa o singura partida de amor. Cel mai probabil a fost o relatie in toata regula si cu asta basta.
A iesit un copil, tatal nu vrea sa stie nimic de copil iar mama copilului nu doreste sa stie nimic de tata.
Ne simtim trasi pe sfoara de ea ,incearca sa il manipuleze in continuare pe sotul meu.

Din moment ce nu vrea nimic de la sot, de ce va simtiti trasa pe sfoara..... si dumneavoastra?
Imi cer scuze insa senzatia aceasta trebuia sa o aveti fata de sot. Nu a fost violat doamna si va garantez ca nici atat de beat nu era.
Daca ea refuza in prezent ajutorul lasati lucrurile asa. Nu inteleg de ce insistati, dumneavoastra sau sotul.
Ori doreste sa asume cresterea copilului si sa aiba o legatura cu el, caz in care recunoaste copilul, cere program de vizita, plateste pensie alimentara ori nu.
Iar daca nu, atunci orice discutie trebuie oprita.
Paternitatea copilului din afara casatoriei poate fi stabilita oricand.

Ulterior, se poate stabili pensia de intretinere, precum si modalitatea in care va fi exercitata autoritatea parinteasca si locuinta minorului.

In ce fel a fost santajat sotul dumneavoastra ?

In ce fel e manipulat ?

Relatia dintre cei doi a fost una liber consimtita.

Actiunea ce ar fi promovata este una legala, in vederea protectiei drepturilor unui copil, nascut dintr-o relatie extraconjugala.

Art. 427 Noul Cod Civil prevede că dreptul la acţiune în stabilirea paternităţii nu se prescrie în timpul vieţii copilului. Cu toate acestea, dacă copilul a decedat înainte de a introduce acţiunea, moştenitorii săi pot să o introducă doar în termen de 1 an de la data decesului [art. 427 alin. (2) raportat la art. 423 alin. (5) Noul Cod Civil].

Când acţiunea în stabilirea paternităţii este pornită de mamă în numele copilului, aceasta are un drept personal la anumite despăgubiri. Astfel, potrivit art. 428 Noul Cod Civil, mama poate cere pretinsului tată să îi plătească jumătate din:

a) cheltuielile naşterii şi ale lehuziei;

b) cheltuielile făcute cu întreţinerea ei în timpul sarcinii şi în perioada de lehuzie.


Potrivit legii, mama poate solicita aceste despăgubiri chiar şi atunci când copilul s-a născut mort sau a murit înainte de pronunţarea hotărârii privind stabilirea paternităţii. Dreptul la acţiune al mamei se prescrie, potrivit art. 428 alin. (3), în termen de 3 ani de la naşterea copilului.

Aceste despăgubiri nu pot fi cerute de mamă dacă nu a formulat şi acţiune pentru stabilirea paternităţii.

în afara cheltuielilor prevăzute la alin. (1), mama şi moştenitorii ei au dreptul la despăgubiri pentru orice alte prejudicii, potrivit dreptului comun.





Ultima modificare: Marți, 7 August 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cunosc cu amanunte situatia sotului meu dar nu consider ca e relevant sa insir aici aceste detalii. Multumesc pentru raspunsurile primite! Mai am o nelamurire: sotul meu poate sa figureze in certificat ca tata al copilului rezultat din relatia extraconjugala(mama fiind necasatorita)? Am citit pe internet ca nu se poate si ca ar putea sa faca inchisoare intre 3luni si un an. Este adevarat? Daca se poate si va aparea in certificat ca tata, mama va trebui sa apeleze mereu la consimtamantul lui? Iar copilul se face automat mostenitor al bunurilor noastre?

Alte discuții în legătură

Minori xmicle xmicle am o fetita de 2 ani . tatal nu a recunoscut-o legal. ce pot face in cazul asta.? a stat o per cu noi a poi ne-a parasit (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu nasterea de la iubit SilviaMoldo SilviaMoldo Daca iubitul meu m a dat in judecata pentru stabilirea paternitatii baietelului nostru eu ii mai pot cere jumatate din cheltuielile de nastere sau daune? (vezi toată discuția)
Test de paternitate blue_lion blue_lion Situatia sta In felul urmator: am avut o relatie de scurta durata cu o femeie(concubinaj). A ramas insarcinata ,dar din diferite motive nu sunt sigur de copil ... (vezi toată discuția)